Home

Achtergrond 191 x bekeken

Rusland vreest ruim zeventig doden bij damramp

Het ongeluk in de grootste waterkrachtcentrale van Rusland heeft gisteren zo goed als zeker aan 76 mensen het leven gekost.

Op die nachtmerrie bereiden de Russische autoriteiten de buitenwereld voor. "Het is onwaarschijnlijk dat op de plek van het ongeluk overlevenden worden gevonden'', zei de eigenaar van de centrale, energiemaatschappij RusHydro. De Russische minister voor Rampenbestrijding Sergej Sjoigoe zei "helaas geen bemoedigend nieuws'' te hebben.

Door nog onbekende oorzaak barstte maandag een waterleiding van de energiecentrale Savano-Sjoesjenskaja, een stuwdam in Siberië. Daardoor stroomde een machinekamer, waar op dat moment ongeveer honderd mensen aan het werk waren, vol met water. Twaalf mensen zijn omgekomen, naar de lichamen van 64 anderen wordt nog gezocht.

Vier vermisten werden maandagavond laat levend teruggevonden. Een had een veilig heenkomen gezocht in een ander deel van de centrale, een tweede persoon werd levend uit het water in de overstroomde machinekamer gehaald. Twee vermisten bleken thuis te zijn.

De centrale is in de jaren zeventig gebouwd in de rivier de Jenisej, ruim 3.000 kilometer ten oosten van Moskou. Herstel van de schade kost volgens RusHydro minstens 10 miljard roebel (meer dan 200 miljoen euro) en duurt zeker vier jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.