Home

Achtergrond

Rusland verbiedt import zes Litouwse zuivelverwerkers

Rusland heeft de import van zuivel van vier Litouwse fabrieken stilgelegd na de vondst van sporen van tetracycline .

Het antibioticum werd gevonden in boter, zure room, kwark en melk. De Litouwse autoriteiten hebben direct een onderzoek ingesteld en enkele melkveebedrijven getraceerd waar de tetracycline zou zijn gebruikt.

Het handelsprobleem ontstond net nadat Rusland en Litouwen een slepend conflict over de voertuigcontrole aan de grens hadden bijgelegd. Het geschil wordt ook in verband gebracht met de keuze van Litouwen voor Georgië in het conflict van het laatste land met Rusland over Abchazië en Zuid-Ossetië. Rusland ontkent dat er politieke motieven meespelen.

De Russische veterinaire dienst zegt dat het zo snel mogelijk een inspectiemissie naar Litouwen stuurt. Uitkomst daarvan kan overigens ook zijn dat nog meer Litouwse zuivelbedrijven niet meer mogen exporteren, waarschuwden de Russen.

Ongeveer zestien Litouwse zuivelbedrijven mogen nog wel exporteren naar Rusland. Het geschil heeft vooralsnog geen gevolgen voor andere exporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.