Home

Achtergrond 378 x bekeken

Rundvlees uit Brazilië is veilig

José Artur Denot Medeiros, de Braziliaanse ambassadeur in Nederland, weerlegt de berichtgeving dat rundvlees uit Brazilië niet te vertrouwen zou zijn.

Rundvlees uit Brazilië voldoet aan alle hygiëne-eisen van de EU om rundvlees op de Europese markt te brengen. Brazilië is de belangrijkste rundvleesexporteur naar de EU, met 169.866 ton in 2008 en 57.230 ton van januari tot mei 2009. Momenteel zijn 1.300 Braziliaanse agrarische bedrijven door het Europees veterinair controleorgaan FVO gekwalificeerd voor export. De bedrijven worden geregeld gecontroleerd op aspecten van voedselveiligheid en volksgezondheid. In januari en februari berichtte een FVO-missie positief over de beide Braziliaanse controlesystemen.

De verantwoordelijkheid voor hygiënische controle in Brazilië ligt niet bij de sector. Alleen overheidsinstanties kunnen een dergelijke controle objectief uitvoeren, volgens de wetenschappelijke normen. Alle agrarische bedrijven die mogen exporteren worden gecontroleerd door inspecteurs van het ministerie van landbouwvia openbare examens worden aangenomen en die verantwoordelijk zijn voor de industriele en hygienische controle van dierlijke producten. Zij verblijven geregeld een langere periode op de bedrijven om de hygiëne en de kwalitieit van het rundvlees dat hier wordt geproduceerd te inspecteren en garanderen.

In 2008 stond Brazilië eerste op de wereldranglijst van rundvleesexporterende landen, met een totaal van 2,2 miljoen ton vlees en een waarde van 3,7 miljard euro. Brazilië exporteert naar meer dan 170 landen. Braziliaanse slachthuizen hebben internationaal erkende productie- en hygiëne- en controleprogramma’s ingevoerd. De Braziliaanse regering verbetert bovendien het traceersysteem voor individuele producten het zogenoemde Sisbov-systeem.

Sisbov

Het is belangrijk om te benadrukken dat Sisbov slechts een van de beschikbare methoden is om dierlijke hygiëne veilig te stellen. Bedrijven op het Braziliaanse platteland kunnen alleen door Sisbov gekwalificeerd worden als ze daarvoor gecertificeerd zijn en het hele productieproces bewaken, inclusief een identificatie- en registratiesysteem (I&R). een registratiedossier van producent en eigendom hebben, een basis productieprotocol, een register van binnenkomende goederen, individuele 100 procent-identificatie van hun vee, inclusief buffels, registratie van elk dier in de nationale databank, controle van de verkoop van dieren, supervisie van een kwalificatie-instantie van MAPA en regelamtige inspecties van een kwalificerend bureau.

Braziliaanse rundvlees dat naar Europa gaat mag niet komen van dieren uit gebieden met MKZ. Het vlees dat voor export is bedoeld, wordt gecontroleerd op MKZ. Brazilië Zodoende heeft het Braziliaanse product een dubbele garantie qua dierlijke hygiëne. Gecoördineerd door het ministerie van landbouw probeert samen met andere Zuid-Amerikaanse landen MKZ op dit continent uit te roeien. De belangrijkste strategie voor het nationale programma voor de uitroeiing en voorkoming van MKZ (PNEFA) is invoering en handhaving van een ziektevrije zone, overeenkomstig het beleid van de diergezondheidsorganisatie OIE. De sector neemt hier actief aan deel. In enkele jaren is Brazilië erin geslaagd om door vaccinatie ziektevrije regio’s te realiseren, die op dit moment ongeveer 50 procent van het nationaal gebied bestrijken. Hier bevindt zich 75 procent van het vee.

Geen BSE

Vanuit het nationale programma voor residucontrole (PNCR) worden dierlijke producten gecontroleerd op residuen van dierlijke geneesmiddelen en besmettingen. De implementatie van PNCR is een positieve stap die ook zo door bevoegde Europese autoriteiten is erkend in een melding van een FVO-missie in 2007. De vastgestelde limieten voor besmettelijke residuen worden vastgesteld in erkende wetenschappelijke centra, op basis van toxicologische studies door befaamde onderzoekers. Na het beëindigen van deze studies Internationale organisaties op het gebied van openbare gezondheid analyseren deze resultaten vervolgens en bevelen dan de Hoogste limieten van residuen (LMRs) van verschillende componenten aan bij de landen die aangesloten zijn bij de Codex Alimentarius (programma van de VN met betrekking tot de harmonizering van voedselnormen, onder leiding van de FAO/WHO).

In Brazilië is geen enkel geval van BSE (Bovine spongiform encephalopathy) geregistreerd; een van de ziektes met de grootste impact op de internationale handel. Er zijn ontelbare maatregelen genomen om te voorkomen dat deze ziekte het land binnen zou komen. zoals: invoerverbod van dieren of producten of subproducten van dierlijke oorsprong vanuit landen waar ziektegevallen zijn geregistreerd, verbod om dieren te voeren met dierlijk eiwit (behalve melkeiwit), en controlemaatregelen waaronder het onderzoeken van alle dieren die symptomen van zenuwaandoeningen vertonen.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat Brazilië een land is waar op grote schaal vee wordt gefokt, wat betekent dat dieren in de weides worden gehouden, waardoor het risico op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk is, mocht het ooit het land binnenkomen – wat tot op heden nog niet het geval is geweest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.