Home

Achtergrond 190 x bekeken

Ruim miljoen Pakistani terug in Swatvallei

Ongeveer 1,3 miljoen Pakistani die de Swatvallei waren ontvlucht door een militair offensief tegen de radicaalislamitische Taliban, zijn naar huis teruggekeerd.

Dat heeft een functionaris van de Verenigde Naties woensdag aan verslaggevers laten weten in de hoofdstad Islamabad.
Door de strijd van de regering tegen opstandelingen verlieten bijna twee miljoen inwoners huis en haard om onderdak te zoeken in vluchtelingenkampen en bij familie.

Pakistan lanceerde het offensief in april in de westelijke districten Buner, Lower Dir en Swat, toen de Taliban de hoofdstad op 100 kilometer waren genaderd, ondanks een vredesakkoord. Volgens de autoriteiten zijn de militanten verjaagd uit de drie districten bij de grens met Afghanistan en kunnen burgers terugkeren. Maar de schermutselingen duren voort, waardoor de angst bestaat dat de Taliban zich hergroeperen in de bergen, een tactiek die ze in het verleden ook toepasten. "De militaire operatie in sommige delen van Swat en Lower Dir houdt aan'', aldus de VN-functionaris.

Volgens Pakistan heeft het offensief sinds april aan 1900 militanten en 166 veiligheidsmensen het leven gekost. Deze cijfers zijn niet door onafhankelijke bronnen te controleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.