Home

Achtergrond 183 x bekeken 3 reacties

Roosterbrief niet zo gek

De brandbrief van Wakker Dier aan minister Gerda Verburg van landbouw over roosters in stallen maakt veel discussie los. De aversie onder boeren tegen deze organisatie is zo groot, dat het onderwerp vaak amper wordt besproken. Dat is in dit geval jammer.

Natuurlijk heeft Wakker Dier ervoor te zorgen dat getallen deugen en argumenten onderbouwd worden. De aangedragen cijfers over het aantal keren dat de brandweer uitrukt om vee uit mestkelders te redden, zijn inderdaad aanvechtbaar.

Dat neemt niet weg dat met regelmaat vee omkomt door roosterproblemen. En dat is de zorg en verantwoordelijkheid van de boer. Dat de nieuwe generatie roosters beter is en het probleem zich vanzelf zal oplossen, waar LTO op wijst, is een te gemakkelijk antwoord. Het betekent immers niet dat ellende van nu niet moet worden voorkomen.

Dat Wakker Dier meent dat hogere productprijzen de oplossing zijn omdat de boer dan meer investeert in welzijn, is wel ongekend. Mest-opslag naast de stal en niet eronder, zoals Wakker Dier oppert, is niet voor de handliggend. Andere actieclubs zullen ageren tegen de voorgestelde silo’s naast de stal. Zoals zo vaak welzijnsvriendelijke verbouwingen worden tegengehouden door bezwaren. Aandacht voor het probleem is prima, nu op zoek naar een gedegen oplossing.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frank

  Mensen zijn best bereid meer te betalen voor hun stukje vlees, is de populaire misvatting die inmiddels alweer 15 jaar gebruikt wordt door de milieuclubs. Op basis van die misvatting worden boeren al 15 jaar gedwongen tot gigantische investeringen, de consument blijft de kiloknaller uit het buitenland kopen. Wakker dier zou grote sprongen op gebied van dierenwelzijn kunnen maken, eisen dat elke kilo vlees uit het buitenland voldoet aan onze regelgeving, dan zou de consument gedwongen worden meer te betalen, net zoals boeren gedwongen worden tot investeren, door hen die alleen maar over problemen PRATEN. Maar dat wil Wakker Dier niet, want een groeiende bio industrie is haar bestaansrecht.

 • no-profile-image

  Frank

  Aandacht voor een probleem is goed als het een probleem is. 100 keer uitrukken op 400 000 000 dieren is geen probleem. Een club mensen die zich tot doel heeft gesteld boeren het leven zuur te maken onder het mom van dierenwelzijn, een club die veel te lang ongefundeerd mag roepen, dat is een probleem. Dat LTO maar ook de politiek nu niet een keer zegt: FF kappen nu, dat is een probleem. Hoe de landbouw wordt bejegend door deze club is discriminerend en racistisch, dat is het probleem.

 • no-profile-image

  boer

  Natuurlijk luisteren de voedselproducenten niet naar deze terroristische en vooral criminele club.....

Of registreer je om te kunnen reageren.