Home

Achtergrond

Residu-voorstel EU naar Lets voorbeeld

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel naar Lets voorbeeld ingediend bij Rusland voor de procedures en controle van Europees groente en fruit naar Rusland.

Dat meldt handelskoepel Frugi Venta. In het voorstel komt de verantwoordelijkheid van controle op groente en fruit bij exporteurs te liggen; de nationale overheden houden daar toezicht op. Rusland heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Het voorstel biedt tevens een alternatief voor de veiligheidscertificaten die alle exporteurs voor sommige producten als appels mee moeten leveren. De commissie stelt Rusland voor een register van exporteurs op te stellen, zodat bij overtredingen de individuele exporteur kan worden beboet.

Daarmee worden niet meer alle exporteurs benadeeld en verdwijnen de extra kosten die met de veiligheidscertificaten worden gemaakt. De commissie stelt tevens voor dat exporteurs bij een vermeende overtreding een counter-expertise kunnen doen.

De woordvoerder van Frugi Venta zegt het voorstel grotendeels te steunen. Een aantal punten zal volgens de koepel verder uitonderhandeld moeten worden.

Nederland heeft Rusland zelf ook uitgenodigd voor een gesprek. Mocht EU-overleg stranden dan komt Nederland met een eigen voorstel. Frugi Venta heeft nog geen reactie ontvangen. Daardoor is nog steeds onduidelijkheid over een dreigende importstop voor onder andere hardfruit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.