Home

Achtergrond 275 x bekeken 1 reactie

Rabobank 'praat' met Brussel over hoge rente

De Rabobank is in gesprek met Brussel over vermeende oneerlijke concurrentie tussen Nederlandse banken door staatssteun.

Ook praat de bank met de Ierse overheid over marktverstoring. Dat heeft een woordvoerder van de Rabobank vandaag desgevraagd gezegd.

Topman Piet Moerland van de Rabobank zei woensdag bij de presentatie van dehalfjaarcijfers al dat de bank last heeft van het "ongelijke speelveld'' in Nederland. Door de overheid gesteunde concurrenten zouden stunten met de spaarrentes en hiermee klanten lokken. Van Lanschot Bankiers deed hierover begin mei schriftelijk zijn beklag bij de Europese Commissie.

"Wij dienen geen schriftelijke klacht in, maar praten wel met Brussel. We hopen dat de Europese Commissie ingrijpt. De rente wordt hier kunstmatig hoog gehouden. Daar hebben wij last van'', aldus de Rabo-zegsman. Ook met het Ierse ministerie van Financiën is contact. De bank bouwt in Ierland zijn activiteiten af mede wegens vermeende oneerlijke concurrentie.

De klachten van financiële instellingen zonder staatssteun over concurrenten die wel geholpen zijn, zwellen aan. In maart klaagde Goudse Verzekeringen over 'prijsdumping' door staatsverzekeraars. Ook Kas Bank deed eerder deze maand zijn beklag over de hoge spaartarieven bij staatsbanken.

"De overheid leent geen geld om leuke dingetjes te kunnen doen'', stelt Marc van der Woude, hoogleraar Mededingingsrecht aan de Eramus Universiteit. "Banken die de steun gebruiken om andere bedrijven te kopen, worden onherroepelijk teruggefloten door de Europese Commissie. Ook met dumpprijzen de markt opgaan, mag niet'', stelt hij.

Of de hoge spaarrentes in Nederland ook ongeoorloofd zijn, is lastig vast te stellen, vindt Van der Woude. "Je zou kunnen kijken hoe de tarieven voor de staatssteun lagen, en dan vergelijken. Maar je zou ook kunnen zeggen dat staatssteun verdwijnt in de algemene middelen van een bank en je niet makkelijk kunt terugvinden wat ze er precies mee doen'', aldus de hoogleraar.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Edelratte

    Laat de Rabo dan eens zelf handelen. Zij willen geen staatssteun . Zij berekenen echter wel een leuke rendabele rente bij hun leden.......extra krediet , extra opslagje erbij ........Nee in feite speelt de rabo een merkwaardig spel.Zich afzetten tegen de staatsbanken maar zelf net zo profiteren van het renteverschil Euribor- Marktrente.........

Of registreer je om te kunnen reageren.