Home

Achtergrond 3 reacties

PvdA en ChristenUnie voor verhoging destructietarieven

De fracties van PvdA en ChristenUnie zijn vóór het voorstel van minister Gerda Verburg (LNV) om de destructie- tarieven met ingang van 2010 kostendekkend te maken.

Daarmee tekent zich een Kamermeerderheid af die voor verhoging van de tarieven is. Aangenomen mag worden dat de linkse oppositie zich achter Verburgs voorstel schaart.

Ernst Cramer (ChristenUnie) houdt nog wel een slag om de arm. "Ik ben geneigd de minister te volgen. Het kostendekkend maken van de tarieven lijkt me een terechte zaak. Men moet met hele goede argumenten komen, wil ik daarvan afstappen." De huidige economische crisis is niet zo’n argument, vindt Cramer. "De agrarische sector wordt daar relatief mild door getroffen; mensen blijven eten."

CDA-Kamerlid Joop Atsma zei eerder de crisis wél een reden te vinden om af te zien van hogere destructietarieven. Harm Evert Waalkens (PvdA) steunt de minister in haar streven de tarieven kostendekkend te maken, met een kleine nuancering: voor dat deel dat aan private belangen toe te rekenen valt.

Lees ook

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ren-Dak

  Geen steun meer prima, maar dan ook de markt zijn werk laten doen. Weg met het monopoly van RENDAC en anderen toelaten tot deze brache.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goh, die CDA-er Joop Atsma krijgt het van minister Cramer op een bordje gepresenteerd; "de agrarische sector wordt milde getroffen omdat de mensen blijven eten". Je zou toch mogen verwachten dat hij, en CDA kamerlid Ger Koopmans, overeind vliegen om hun eigen minister van economische zaken (Maria van der Hoeven) eens flink aan de tand te voelen. Flink aan de tand voelen omdat deze (ex-boeren) als geen ander weten dat momenteel een ongekend aantal boeren met hun bedrijf op kiepen staan. Vooral Ger Koopmans, als ex-melkveehouder, zou eens uitleg moeten vragen waarom supermarkten de inkoop mogen centraliseren, terwijl anderzijds bij een fusie tussen de zuivelfabrieken Friesland Foods en Campina deze fusiepartner onderdelen moet afstoten wanwege de marktmacht. En waarom de prijzen voor de agrarische producent sectorbreed dalen, terwijl de supermarkten hun tarieven handhaven.
  De Nma valt onder economische zaken, en dus onder de verantwoording van Maria van der Hoeven. Laat Atsma en Koopmans eens kamervragen stellen aan hun eigen CDA minister waarom de Nma zich wel vastbijt op de primaire producent ( de boer en hun coöperaties) maar de supermarkten angstvallig buiten schot laat. En laat de christelijke Cramer zich eens buigen over het vraagstuk waarom dat ondanks "mensen blijven eten" de prijzen omlaag gepraat worden met vraaguitval. En Waalkens is weer aan het pleiten voor zijn eigen toko, zijn dieren rennen voor het algemeen belang door de natuurterreinen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat vindt het nma hiervan?????????? Volgens mij is het concurrentievervalsing, in landen als Frankrijk betaald de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.