Home

Achtergrond

Protestboek tegen projecten Fries bestuur

Dertig Friese kunstenaars maken een protestboek tegen te grote projecten in Friesland.

Aanleiding voor het boek is de bouw van een afvaloven in Harlingen. "Dat is een typisch voorbeeld van een project, dat er op bestuurlijk niveau doorheen is gedrukt en waarbij de bevolking op geen enkele manier is betrokken'', meent uitgever Abe de Vries.

Aan het boek Giftige simmer (Giftige zomer) werken verschillende kunstenaars mee. ,,Veel schrijvers en een handvol schilders en fotografen'', aldus de uitgever. Onder andere zanger Syb van der Ploeg, kunstenaar Gerrit Breteler en schrijver Geert Mak werken mee.

De afvaloven in Harlingen is al enige tijd onderwerp van discussie. Veel omwonenden zijn bang dat de oven schadelijke stoffen zal uitstoten. "Maar de oven is niet het enige project waar dit boek over gaat. Ook de Centrale As tussen Dokkum en Nijega en een nieuwe rijksweg aan de westkant van Leeuwarden komen als thema aan orde'', aldus De Vries.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.