Home

Achtergrond

Productie pluimveevlees even groot als vorig jaar

De Nederlandse productie van pluimveevlees was in de eerste vijf maanden ongeveer net zo groot als vorig jaar.

De totale productie daalde slechts met 0,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwe slachtcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers hebben betrekking op het aantal slachtingen dat in Nederland verricht is in de eerste vijf maanden van 2009.

Tot en met mei werd er dit jaar voor 292,9 miljoen kilo pluimvee geslacht. In dezelfde periode in 2008 was dat 294 miljoen. 97 procent van de totale productie betrof vleeskuikens. Het aantal slachtingen van vleeskuikens ligt dit jaar iets hoger dan vorig jaar, een verschil van 1,25 miljoen dieren. Deze kuikens werden wel lichter geslacht dan vorig jaar.

Het gemiddelde slachtgewicht ligt dit jaar op 1,51 kilo, vergeleken met 1,53 kilo vorig jaar. In kilo’s daalde de productie daardoor juist, hoewel slechts met minder dan een half procent.

Uitgelegde hennen

De categoriën overige kippen en overig pluimvee vormden samen de overige 3 procent van het totale aantal slachtingen. Het aantal slachtingen van overige kippen, waaronder bijvoorbeeld uitgelegde leghennen, daalde sterker dan het gemiddelde. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden er 5,5 miljoen kippen geslacht, vergeleken bij 5,65 vorig jaar. Dit is een daling van 2,6 procent.

De categorie overig pluimvee omvat bijvoorbeeld eenden en parelhoenders. Kalkoenen worden niet in de cijfers betrokken omdat er in Nederland geen kalkoenen geslacht worden. De categorie overig pluimvee is de enige stijger in de cijfers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.