Home

Achtergrond 402 x bekeken 1 reactie

'Prijsvorming witlof zal niet verbeteren'

De prijsvorming van witlof zal naar verwachting komend jaar niet verbeteren.

Hoewel dit jaar minder pennen zijn besteld zal de totale Europese productie nog steeds te groot zijn voor de vraag. Dat zegt Roel Spruit, voorzitter van de landelijke commissie witlof.

Spruit schat dat de Nederlandse productie dit jaar op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar. Hoewel witloftrekkers minder pennen hebben besteld als reactie op de dramatische prijsvorming, is door het groeizame weer het aantal pennen per hectare groter. "Per saldo is de productie van pennen minstens zo groot. Als er geen veranderingen zijn ten aanzien van het aantal trekkerijen, kilogrammen en consumptie dan krijgen we opnieuw een moeilijk jaar."

Spruit schat dat de Nederlandse witlofproductie met 5 procent afneemt. Maar dat is volgens hem onvoldoende om de prijsvorming positief te beïnvloeden. "Daarvoor moet de Europese productie met 15 tot 20 procent krimpen." Frankrijk en België, met Nederland de belangrijkste witlof producerende landen, oogsten volgens Spruit ook 5 procent minder. "Dat heeft geen prijseffect."

Aanbodsregulering

Belgische telers pleiten gezien de slechte prijsvorming, voor aanbodsregulering. Directeur Paul Demyttenaere van de Belgische veiling REO stelt in een interview met Boerenstebuiten TV voor, de totale pennenproductie met 2 tot 3 procent te verlagen. Volgens hem maken GMO-regels het mogelijk het aanbod te reguleren. Maar Spruit gelooft daar niet in. "Ten eerste is 2 tot 3 procent te weinig en ten tweede is het effect marginaal. Als ik me niet vergis mag maar een bepaald percentage van het GMO-geld worden aangewend voor regulering." Daarbij komt dat de Nederlandse witlofteelt te versnipperd is voor een gezamenlijke aanpak.

Volgens Spruit heeft Belgie in juni dit jaar een voorstel voor aanbodregulering gedaan, maar tot een overeenkomst kwam het niet. "Het was eerder een mededeling. Bovendien telen Belgische witloftelers ook hun pennen, wij betrekken ze van akkerbouwers." Spruit weet dat The Greenery haar telers deze zomer heeft voorgesteld om minder witlof te trekken, maar zagen niet alle telers heil in.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerard Brouckx

    De Nederlandse telers weten het weer beter en steken de kop in het zand en ze hopen natuurlijk dat de buur minder gaat produceren maar zelf iets doen ? neen hoor!

Of registreer je om te kunnen reageren.