Home

Achtergrond 182 x bekeken

Prijsval zonnecel levert Elkas besparing op

De drastische prijs­daling van zonnecellen bespaart 8 procent op de kostprijs van de elektriciteitsleverende kas (Elkas). Daarbij leidt ze tot een kortere te­rugverdientijd bij de exploitatie.

Dat zegt Piet Sonneveld, project­leider van Elkas en verbonden aan Wageningen UR.

Sonneveld schat dat het kosten­aandeel van de zonnecellen, de zogenoemde pv-cellen, 25 procent van de totale kostprijs bedragen. ”Bij een prijsdaling van zonnecel­len van 30 procent, scheelt dat al gauw 8 procent op de totale kost­prijs”, rekent de onderzoeker voor.

Op dit moment levert de prijs­daling het onderzoek nog weinig op. ”Mijn toeleverancier levert nu op maat gemaakte, geconcen­treerde zonnecellen die 50 keer meer zon opvangen dan een nor­male cel. Mijn leverancier zal, bij opschaling van het Elkas-project, de productie verhogen. Daarbij zal hij de marktprijs gaan volgen. Dat betekent dat de cellen goedko­per worden.”

Het Elkas-project is na drie jaar afgerond. Sonneveld dient in sep­tember een vervolgaanvraag in om doorontwikkeling van de kas te financieren. Het gaat om een bedrag van 800.000 euro, dat van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV zou moe­ten komen. ”Ik acht de kans groot dat we het project opschalen. De terugverdientijd en haalbaarheid van het onderzoek vallen nu even­eens gunstiger uit.”

De prijsval van zonnecellen is het gevolg van overcapaciteit. Ja­renlang investeerden bedrijven in de ontwikkeling van zonnecellen, anticiperend op een grote vraag. Die is door de crisis afgenomen. Bovendien moeten Europese be­drijven concurreren met goedko­pere Chinese producten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.