Home

Achtergrond

Prijs voor strandparadijs varkens Fleringen

In het Twentse dorp Fleringen rollen de varkens graag op een gouden zandstrand. De luxe modderpoel van Joop en Marianne Hendriksen is verkozen tot de allermooiste van Nederland.

Wakker Dier overhandigde woensdag de trofee aan de vegetarische, biologische boeren uit de gemeente Tubbergen (Overijssel).

Al een aantal jaren houdt de milieuorganisatie de modderpoelverkiezing. Hiermee wil ze de consument aansporen om vaker voor biologisch varkensvlees te kiezen. Deze zomer streden drie boeren tegen elkaar. Behalve de poel met het strand deden ook een poel met 'bounty'-eiland en een poel die door varkens zelf was gemaakt mee.

Modderpoelen zijn belangrijk voor varkens. Ze zorgen voor verkoeling en beschermen de huid van de dieren tegen verbranden en parasieten. Helaas wroet volgens Wakker Dier bijna geen enkel Nederlands varken in zijn leven ooit in de modder. "De negentig zeugen van Hendriksen boffen: met dit hete, kleffe weer kunnen zij verkoeling zoeken in een heerlijke frisse poel'', voegt een woordvoerster hieraan toe.

Vooral voor zeugen is de biologische sector een wereld van verschil met de gangbare bio-industrie. "Biologische zeugen hebben stro en een weide tot hun beschikking, kunnen langer moederen over de biggen en mogen hun staart en hoektanden houden. Ze leven langer, krijgen geen preventieve antibiotica en krijgen ruwvoer'', aldus de milieuclub.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.