Home

Achtergrond

Politie wil verbod op rijdend instellen navigatie

Het instellen van navigatieapparatuur tijdens het autorijden moet strafbaar worden.

Dat geldt ook voor rijdend shagjes draaien of de krant lezen achter het stuur. Dat vindt het Korps landelijke politiediensten (KLPD), zo bevestigde vandaag een woordvoerder een bericht van de GPD.

Het korps maakt zich verder ook zorgen over de vele toepassingen die mogelijk zijn op mobiele telefoons en navigatiesystemen, als televisie kijken en internetten. Volgens de woordvoerder brengt dit de verkeersveiligheid in gevaar.

Het KLPD pleit er dan ook voor artikel 13 uit de Wegenverkeerswet weer in te voeren waarin staat dat automobilisten alles moeten doen om hun auto goed te besturen. Het artikel werd in 1991 uit de wet verwijderd omdat de politiek destijds vond dat de automobilist meer zelfstandigheid moest krijgen. Een aantal weggebruikers schaadt dit vertrouwen, volgens het KLPD.

"Voordeel van die wet is dat er dan op voorhand kan worden ingegrepen in plaats van achteraf constateren dat iemand waarschijnlijk was afgeleid.'' Nu is iemand die de krant leest of een shagje draait maar toch kaarsrecht rijdt, niet strafbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.