Home

Achtergrond 246 x bekeken

Plantenexport in de plus, bloemen in de min

In de maand juli is de totale exportwaarde van bloemen en planten 3 procent achtergebleven ten opzichte van vorig jaar.

Tot en met juli bleef de exportomzet hangen op € 3 miljard. De snijbloemenexport blijft het zorgenkindje van de Nederlandse groothandel met een achterstand van 10 procent in de eerste 7 maanden van dit jaar. Met pot- en tuinplanten wisten de exporteurs in dezelfde periode een lichte toename te boeken van afgerond 2 procent. Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer.

In de huidige marktsituatie is extra alertheid geboden, waarbij het debiteurenmanagement belangrijker is dan ooit. Vorig jaar werd in juli een voor de groothandel ongekend lange periode van maandelijkse dalingen in de exportomzet ingezet. Een lichte plus in de omzetwaarde kantelde naar een krimp die nog altijd aanhoudt. Maart, april en juni waren dit jaar de maanden waarin een omzetstijging op totaalniveau werd geboekt, maar die was onvoldoende om de dalingen in de andere maanden van dit jaar goed te maken.

In juli 2009 zakte de waarde van de snijbloemenexport met 7 procent tot € 182 miljoen. Tot en met juli 2009 was er een daling van 10 procent tot € 1,8 miljard. De export van pot- en tuinplanten klom in de vorige maand met ruim 2 procent tot € 125 miljoen en kruipt na zeven maanden tegen de € 1,2 miljard aan. Behalve in Duitsland ligt de export in alle grote afzetmarkten voor de Nederlandse bloemgroothandel achter, met het Verenigd Koninkrijk (-18 procent) en Rusland (-28 procent) als de grootste krimpmarkten. Pas het veertiende land in de omzetrangorde, Tsjechië, noteert een stijging van de exportwaarde (+17 procent tot € 44 miljoen). Het aandeel van Duitsland in de exportwaarde is echter bijna 33 procent en dat van Tsjechië nog geen 1,5 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.