Home

Achtergrond

Plannen Nederlands beurspaviljoen Moskou en Madrid

Het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) onderzoekt mogelijkheden een Nederlands paviljoen voor exporteurs te organiseren op de vakbeurzen in Madrid en Moskou.

Dat blijkt uit het jaarverslag van HBAG. De Commissie Groenten en Fruit van HBAG organiseert al de Nederlandse deelname aan beurzen in Hongkong, de Verenigde Staten (PMA) en Berlijn, maar wil zo’n collectieve aanpak doortrekken naar andere beurzen. De beurs in Madrid is nieuw en wordt eind dit jaar georganiseerd.

Verder blijkt uit het jaarverslag dat HBAG met Frugi Venta werkt aan een collectieve verzekering voor terugroepacties (re-calls). Dat biedt handelsbedrijven bescherming tegen schade bij voedselveiligheidsproblemen. HBAG werkt al enkele jaren aan zo’n verzekering, maar koos er eerst voor de algemene voorwaarden van de leden gelijk te trekken. Uit een peiling in 2008 bleek een groot deel van de leden de voorwaarden niet goed te hebben afgestemd.

De commissie heeft 1.515 aangesloten bedrijven, waarmee het aantal bedrijven in de handel constant bleef. In 2008 stopten 78 bedrijven en raakten 17 bedrijven uit de (groot) handel in een faillisement. Wim Tacken werd begin dit jaar benoemd als voorzitter van de commissie. Hij is ook voorzitter van handelskoepel FrugiVenta.

Of registreer je om te kunnen reageren.