Home

Achtergrond

Piloten willen laserstraal strafbaar stellen

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat het beschijnen van een vliegtuig met een laserstraal wettelijk strafbaar wordt gesteld.

Voorzitter Evert van Zwol heeft dit maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD. De organisatie overlegt deze week met de ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat. Volgens de VNV worden verkeersvliegers op Schiphol steeds vaker lastiggevallen door vandalen die hen vanaf de grond beschijnen met laserstralen. Het gaat om zeker enkele tientallen meldingen die binnengekomen zijn bij de marechaussee, de politie, de Luchtverkeersleiding Nederland en de VNV.

De laserstralen kunnen piloten verblinden, hetgeen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ongevallen hebben zich tot nu toe niet voorgedaan. Er is nog niemand opgepakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.