Home

Achtergrond

'Petten moet nog niet dicht voor reparatie'

De kernreactor in Petten moet volgend jaar openblijven en niet worden gesloten voor onderhoud en reparatie.

Dat bepleit de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG). Die vreest anders wereldwijd een tekort aan zogeheten medische isotopen voor onder meer kankeronderzoek en behandeling van patiënten. Wachtlijsten in ziekenhuizen zijn dan het gevolg.

De oproep komt, nu in Shalk River in Canada de kernreactor is stilgelegd vanwege een ernstige lekkage. Deze reactor vervult voor 50 procent wereldwijd de behoefte aan isotopen. Petten vervult die behoefte voor 30 procent. "Onze inschatting is dat Canada niet eerder opengaat dan het eerste kwartaal van volgend jaar. Maar we vrezen dat men dat niet haalt. Als dan ook Petten dicht is, zijn we 80 procent van de isotopenproductie kwijt'', aldus voorzitter Fred Verzijlbergen van de NVNG.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.