Home

Achtergrond 156 x bekeken

Parlement IJsland stemt in met Icesave-wet

Het IJslandse parlement heeft vrijdag na weken van debat onder voorwaarden ingestemd met de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland.

Het gaat om tegoeden van Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Die spaargelden verdwenen toen de bank vorig jaar failliet ging. Minister Wouter Bos van Financiën schoot een groot deel van het geld voor aan de Nederlandse spaarders. Op 6 juni bereikte Bos een akkoord met de IJslandse regering over terugbetaling van 1,3 miljard euro. Maar het IJslandse parlement, de Althingi, moest nog instemmen met de Icesave-wet. Dat is nu gebeurd. 34 parlementariërs stemden voor, veertien tegen en veertien onthielden zich van stemming.

IJsland hoeft de eerste zeven jaar nog niks terug te storten, maar in de acht jaar daarna moet het hele bedrag van 1,3 miljard euro op tafel komen. Dan voldoet IJsland aan de verplichting om de eerste 20.000 euro per rekening terug te betalen. Ook de Britten hebben nog een enorm bedrag, van 2,5 miljard euro tegoed van Reykjavik. In totaal waren 320.000 Nederlandse en Britse spaarders gedupeerd.

In IJsland ontstond deze zomer veel protest tegen het akkoord. Veel burgers vonden dat zij op deze manier als belastingbetaler de dupe worden van de fouten bij Icesave. Ook IJslandse parlementariërs hadden moeite met de wet en vroegen garanties dat een herstel van de economie niet kapot wordt gemaakt door de terugbetalingen aan Den Haag en Londen.

De internetspaarbank Icesave was onderdeel van Landsbanki, een van de grootste IJslandse banken die vorig jaar oktober omviel als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.