Home

Achtergrond

Overtredingen Varkensbesluit vooral bij afleidingsmateriaal

Vierenveertig van 101 gecontroleerde varkensbedrijven voldoen niet geheel aan de eisen van het Varkensbesluit.

De overige 57 bedrijven hadden hun zaken op orde en voldoen aan het Varkensbesluit. Dit meldt de Algemene Inspectiedienst. De dienst heeft de afgelopen weken een eerste ronde van controles op de naleving van het Varkensbesluit op 101 varkensbedrijven afgewerkt. Het betrof een aselecte steekproef van bedrijven verspreid over het hele land.

Van de gecontroleerde bedrijven kregen er 43 een waarschuwing. In drie gevallen werd er een Proces Verbaal opgemaakt. Volgens een woordvoerder van de AID hadden de overtredingen vooral te maken met het niet of onvoldoende aanwezig zijn van afleidingsmateriaal en te weinig licht in de stallen. Te weinig licht wil in dit verband zeggen dat de lichtintensiteit kleiner was dan de vereiste 40 lux. Op het gebied van afleidingsmateriaal hanteert de AID de stelling dat een ketting alleen niet voldoende is.

Drinkwater

De AID schreef een Proces Verbaal op een bedrijf waar de dieren niet permanent konden beschikken over voldoende drinkwater. Ook een bedrijf waar de dieren nog op volledig roostervloeren lagen werd op de bon geslingerd. Verder werd de dienst geconfronteerd met een geval waarbij de zeugenboxen te kort waren (korter dan de vereiste 2 meter).

Tot het eind van het jaar wil de AID extra blijven controleren op de naleving van het Varkensbesluit. De dienst wil zich daarbij vooral richten op bedrijven die in het verleden nog nooit zijn gecontroleerd door de dienst.

Deze eerste aselecte steekproef was volgens een woordvoerder van de dienst vooral bedoeld om een eerste indruk te krijgen van de stand van zaken voor wat betreft de naleving van het Varkensbesluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.