Home

Achtergrond 142 x bekeken

Oranjes winnen rechtszaak vakantiefoto's

De Oranjes hebben vrijdag een kort geding tegen het internationale persbureau Associated Press (AP) gewonnen over de verspreiding van vakantiefoto's.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat AP vier foto's van prins Willem-Alexander en zijn gezin in de Argentijnse sneeuw niet langer openbaar mag maken of te koop mag aanbieden.

De rechter meende dat de Oranjes recht hebben op privacy als zij privéuitstapjes maken. "Zij behoeven er niet steeds op bedacht te zijn dat privéfoto's ter publicatie aan media kunnen worden aangeboden.'' Alleen als een privéfoto een nieuwsfeit behelst of bijdraagt aan 'een publiek debat dat van maatschappelijk belang is' mag de foto worden geplaatst, aldus de rechtbank. "Bij de vier vakantiefoto's is dit niet het geval.''

Onder meer Trouw, GPD en AD publiceerden vorige maand foto's die AP maakte van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun oudste dochter prinses Amalia tijdens hun skivakantie in Argentinië. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) druist dit in tegen de zogeheten mediacode, die bepaalt dat de media de Oranjes tijdens privévakanties met rust laten. In ruil hiervoor poseert de koninklijke familie jaarlijks voor persfotografen, waar ook AP gebruik van maakte.

Volgens de rechtbank kan de mediacode niet als "een bindende overeenkomst'' worden aangemerkt. Het staat de koninklijke familie vrij om voorwaarden te stellen aan het nemen van foto's op de zogenaamde mediamomenten, aldus de rechter. Voor beantwoording van de vraag of privéfoto's zonder toestemming van de Oranjes mogen worden gepubliceerd, is de mediacode volgens de rechter echter niet beslissend.

Trouw, GPD en AD beloofden beterschap na kritiek van de RVD. AP weigerde echter de beelden te verwijderen uit zijn database. Volgens het persbureau zijn het neutrale foto's van publieke figuren met een staatsrechtelijke positie, die zich in een openbaar skigebied begaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.