Home

Achtergrond

Opwarming veen veroorzaakt enorme CO2-uitstoot

Als de aarde in de komende decennia één graad opwarmt, zullen de noordelijke veenlagen in de wereld een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) gaan uitstoten.

Die bodemkoolstof ligt nu nog opgeslagen in dikke veenpakketten, die door de kou geconserveerd blijven. Dat schrijft systeemecologe Ellen Dorrepaal van de Vrije Universiteit in Amsterdam in het jongste nummer van het toonaangevende vakblad Nature. Volgens Dorrepaal komt er bij opwarming zoveel CO2 vrij uit de veenlagen, dat de emissiereductie die binnen de Europese Unie is afgesproken teniet wordt gedaan.

De onderzoekers warmen sinds 2000 veenlagen in Noord-Zweden op onder perspex tenten. Als de grond een graad warmer wordt, stijgt de uitstoot van koolstofdioxide met ongeveer 60 procent. Ruim driekwart va deze uitstoot is afkomstig uit de diepe lagen net boven de permafrost. De noordelijke veengebieden herbergen zowat een derde van alle organische bodemkoolstof op de wereld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.