Home

Achtergrond 302 x bekeken 1 reactie

Open einden bijmengplan

De LTO-vakgroep Akkerbouw heeft een plan gelanceerd om grote uitschieters in de graanprijzen af te vlakken.

Kern is om op Europees niveau een variabele bijmengverplichting voor biobrandstoffen in te stellen. Dit mechanisme zou bepalen dat bij een groot graanaanbod de bijmengverplichting omhoog gaat en bij krapte op de markt omlaag. LTO acht het een compleet plan: bedenker Jaap Haanstra meent dat het minder belastinggeld kost dan interventie, zorgt voor voldoende en betaalbaar voedsel, goed is voor het milieu en de boer een vaster inkomen biedt.

De vrije markt wordt losgelaten, het ene middel om de markt naar de hand te zetten vervangen door een ander. De vraag is of het daadwerkelijk goedkoper is dan andere controlemechanismen. Ook zijn er vele open einden: zo is onduidelijk wie bepaalt bij welke omvang van de graanproductie welk bijmengpercentage gaat gelden. Die normen zijn uiterst discutabel en gevoelig voor interpretatie- en meningverschillen. Ook wordt de wereldmarkt in EU-beleid gevangen – dat ontkent de schaal van de problematiek.

Het sympathieke plan van Haanstra verdient evenwel nadere beschouwing: de prijsmisère is een te grote bedreiging voor het boerenbestaan en daarmee ook het wereldvoedselvraagstuk.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerenverstand

    Het sympathieke plan van Haanstra verdient evenwel nadere beschouwing: Dit zijn geweldige initiatieven. nu de politiek nog om zien te krijgen. dit plan is vergelijkbaar met het EMB plan in Europa dat ook probeert de prijs op te krikken door het te veel van de markt te halen. de prijsmisère is een te grote bedreiging voor het boerenbestaan en daarmee ook het wereldvoedselvraagstuk. Eendracht maakt macht.Samen naar de politiek, Europabreed anders gaat de sector langzaam ten onder

Of registreer je om te kunnen reageren.