Home

Achtergrond 334 x bekeken

Op de blaren zitten

Een gerechtelijke procedure kent winnaars en verliezers. Bij de Ziekte van Aujeszky zijn dat in ieder geval de varkenshouders voor wie de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) destijds de procedure voerde.

En naar mijn mening ook alle andere leden van de NVV die in die jaren te hoge kosten voor de entingen hebben betaald. In hoogste instantie heeft de rechter de NVV hierin gelijk gegeven en nu heeft het Hof bepaald dat per enting 50 oude centen te veel is betaald. Afrekenen dus!

Zo eenvoudig lijkt het niet te zijn. Er ontspint zich nu een onfrisse discussie welke varkenshouders voor terugbetaling in aanmerking komen en wie dit gaat betalen. Ik gun alle varkenshouders de te veel betaalde centen terug, ook de LTO-leden, maar dan natuurlijk wel lid worden van de NVV. Het is tenslotte de NVV die de procedure voerde en die de kosten daarvoor gemaakt heeft. En ook Annechien ten Have mag van mij de te veel betaalde centen terugontvangen, al had ze er verstandiger aan gedaan destijds lid van de NVV te blijven.

Maar dan de kwestie wie gaat betalen. Heel simpel: de SER natuurlijk. Die heeft destijds bij de opheffing van het Landbouwschap de nog lopende zaken overgenomen, dus ook de ZvA-zaak. Als de SER nu probeert onder de betaling uit te komen dan toont zij zich een slecht verliezer.

Het feit alleen al dat zij als gezaghebbend orgaan niet grootmoedig haar verliest neemt en onmiddellijk stappen onderneemt om tot terugbetaling te komen leidt ertoe dat het vertrouwen in de SER een flinke deuk oploopt. Het kan niet waar zijn dat als je als belangenbehartigende organisatie voor je leden een rechtzaak voert en deze wint, de verliezende partij de uitspraak naast zich neerlegt. Dan had de SER destijds de Aujeszky-kwestie niet van het Landbouwschap moeten overnemen.

Ook de LTO valt het een en ander te verwijten. Ik herinner mij nog als de dag van gisteren de smalende opmerkingen van Gerard Doornbos en de zijnen dat het winnen van deze zaak door de NVV zou leiden tot 'de Wien-van-den-Brinkheffing'. In wezen zei hij dus dat je wel kunt procederen en dat de rechter kan uitspreken wat hij wil, maar dat je toch zelf betaalt.

Kijk, als bestuurders zo in elkaar steken, dan weet je bij voorbaat dat je belangen niet goed behartigt worden. De SER heeft verloren en zijn kont verbrand en dus moet de SER op de blaren zitten. En niemand anders.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.