Home

Achtergrond

Oogst Junami valt lager uit door hagelschade

De oogst van Junami zal dit jaar door hagelschade waarschijnlijk zo’n 2 miljoen kilo lager uitvallen en in totaal 6 miljoen kilo bedragen.

Dat meldt Veiling Zuid-Limburg die de verkoop van het Inova Fruit-ras verzorgt.

"We gingen in eerste instantie uit van een ruime verdubbeling van de oogst van vorig jaar toen we zo’n 3 miljoen kilo oogstten. Maar hagel heeft door het hele land percelen getroffen. Momenteel ramen we de uitvalpercentages", meldt veilingdirecteur Michel Schrijnemakers.

De veiling is bezig de afzetplannen voor komend seizoen in te vullen. "We proberen de verkoop aan onze huidige klanten te vergroten. Die hebben, in binnen- en buitenland, aangegeven tevreden te zijn over de appel." Verder zoekt de veiling afzet in met name Scandinavië. "Dat is een markt waar we al Elstar en Jonagold verkopen, dus ze kennen ons. Bovendien is de logistiek er."

Schrijnemakers verwacht voor de klasse I-appels een goede kwaliteit met een goede maatvorming. "Er zijn veel appels met de maten 70 tot 90. Dat is een maatcategorie die over het algemeen een goede prijsvorming kent."

Klasse II-appels

Over de klasse II-appels wil Schrijnemakers niet te somber zijn. "Laten we eerst maar afwachten wat het industriefruit opbrengt." Tijdens Prognosfruit bleek dat de verwerkende industrie, die klasse II-appels betrekt, over ruim voldoende appelconcentraat beschikt. Dat leidde ertoe dat telers voor klasse-II appels slechts enkele centen ontvingen.

Als het voor een teler niet loont tegen die prijs verkopen, kan hij besluiten zijn product te vernietigen. "Niemand heeft gezegd dat het makkelijk wordt, maar het is nog nooit zo gegaan zoals van tevoren werd gedacht", nuanceert Schrijnemakers. "Er zijn ook appels met lichte schade die nog naar de versmarkt kunnen. Maar we willen het klasse-I product niet in de weg zitten."

De Junami komt vanaf 1 januari op de markt. Dat moment is gekozen om het andere Inova Fruit-ras, Rubens, tot en met december ruimte op de markt te geven. Junami neemt dan de plaats in het schap over van Rubens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.