Home

Achtergrond 1 reactie

Onderzoek: Mozart stierf door bacterie

Na ruim tweehonderd jaar speculeren denken wetenschappers eindelijk te hebben achterhaald waaraan de wereldberoemde musicus Wolfgang Amadeus Mozart is overleden.

Een bacteriële infectie deed hem in Wenen op 35-jarige leeftijd de das om, schreven de onderzoekers dinsdag in een wetenschappelijk tijdschrift. Een van de onderzoekers is de Nederlander Richard Zegers van de Universiteit van Amsterdam. Samen met twee andere wetenschappers bekeek Zegers de meldingen van sterfgevallen uit de periode waarin Mozart om het leven kwam. Ze vergeleken die gegevens met andere periodes.

Daaruit bleek dat in december 1791 een kleine epidemie van streptokokkenbesmettingen heerste in Wenen. De ziektesymptomen bij de musicus, koorts en zwellingen, komen met die diagnose overeen. Door de infectie kreeg Mozart vermoedelijk een nierontsteking, die mede leidde tot zijn dood. Veel mannen van rond de veertig jaar oud stierven in december 1791 door deze epidemie, meldden de verslagen van sterfgevallen. Andere veelvoorkomende doodsoorzaken uit die tijd, zoals tuberculose en ondervoeding, lijken minder goed te passen bij het ziektebeeld van Mozart, stellen Zegers en zijn collega's.

De dood van Mozart op 5 december 1791 leidde tot veel speculaties. Zo ging het gerucht dat hij vergiftigd zou zijn door zijn rivaal Antonio Salieri. Op zijn overlijdensakte staat dat Mozart is gestorven aan hitziges frieselfieber, de gierstkoorts.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Komen ze wel erg laat achter !

Of registreer je om te kunnen reageren.