Home

Achtergrond 2 reacties

Omzetverlies paprika 140 miljoen

De Nederlandse paprikatelers lijden tot augustus circa 140 miljoen euro omzetverlies door de achterblijvende prijsvorming. Dat blijkt uit berekeningen van collectief P8.

Volgens voorzitter Thijs Jasperse lopen telers circa 10 tot 12 euro per vierkante meter achter. ”Op een areaal van 1.300 hectare betekent dit een omzetverlies van 130 tot 140 miljoen euro.”

De omzetverliezen bij komkommer, aubergine en tomaat zijn kleiner. Komkommertelers lopen circa 4 euro per vierkante meter achter op schema. Met een areaal van zo’n 600 hectare betekent dat een omzetderving van 24 miljoen euro. Voor tomaat is de geschatte omzetderving over 1.500 hectare 45 miljoen euro. Dat komt neer op circa 3 euro achterstand per vierkante meter. Eenzelfde omzetverlies is overigens ook zichtbaar bij auberginetelers, meldt Jasperse. Opgeteld is circa 200 miljoen euro weggelekt bij de afzet van grote glasgroenteproducten.

Volgens bedrijfsconsultant Peter de Koning van Gibo accountants is het mogelijk dat het omzetverlies bij paprika maximaal 12 euro per vierkante meter bedraagt. ”De prijzen zijn deze zomer niet aangetrokken. Het rendementsverlies is daardoor opgelopen.” Wel is het areaal dit jaar groter dan vorig jaar, denkt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  De aanvoer is groter dan vorig jaar......Mag ik dan de conclusie trekken dat dan een heel goed jaar was ????

 • no-profile-image

  Ies Bos

  Reactie op de vraag of vorig jaar een goed jaar was ?
  NEEN,toen werden net de kosten goed gemaakt :dus geen winst gemaakt.
  Dit jaar zijn ook nog de Arbeidskosten hoger CAO +1.5% ,de kunstmest en andere grondstoffen hoger en als klap op de vuurpijl de Energiekosten (aardgas ) ongeveer 40% hoger .Dus het verlies per meter wordt nog veel hoger .

Of registreer je om te kunnen reageren.