Home

Achtergrond 256 x bekeken

Omzetdaling fruitveiling België

Belgische fruitveilingen hebben het eerste half jaar 25 tot 30 procent minder omzet behaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Dat zegt Philippe Appeltans, secretaris van het Verbond Belgische Tuinbouwveilingen (VTB). Oorzaak is de slechte prijsvorming bij appels en een kleiner aanbod peren. Veiling Haspengouw, lid van VTB, heeft in eerste half jaar 25 procent minder omzet behaald als in dezelfde periode vorig jaar. Etienne Leclère, commercieel directeur van de veiling, betitelt de eerste halfjaarcijfers als gemiddeld. "Vorig jaar hebben we een recordomzet gemaakt; nu is het wat minder, maar met natuurproducten heb je altijd te maken met pieken en dalen."

De veiling meldt dit seizoen wel een goede aardbeienoogst te hebben gehad. Of dat samen met de nieuwe hardfruitoogst de omzet een positieve draai kan geven durft Leclère niet te zeggen. "Maar als we bijvoorbeeld het dubbele aantal peren ten opzichte van vorig jaar oogsten en daarvoor dezelfde prijs als dit seizoen krijgen, dan gaan we zeker positief eindigen."

De economische crisis heeft voor de afzet van appels slecht uitgepakt. "Maar stel dat we iets minder appels oogsten, waar ik van uitga, dan is dat prijseffect groter dan bij een grotere oogst."

Prognosfruit 2009

Morgen worden tijdens het congres Prognosfruit 2009 oogstramingen bekendgemaakt. De Belgische perenoogst valt naar verwachting 60 tot 65 procent hoger uit; van appels wordt waarschijnlijk 7 tot 8 procent meer geoogst. Leclère durft zich niet aan een voorspelling te wagen. "Prognoses komen nooit perfect uit. Daarbij is het afwachten wat het economisch klimaat doet. Bovendien is het de vraag waar wat wordt geëxporteerd."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.