Home

Achtergrond 155 x bekeken

Omzet detailhandel flink gedaald

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in het tweede kwartaal van 2009 met 5,1 procent gekrompen en het volume nam met 4,8 procent af.

De prijzen daalden in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent. Dat kwam onder meer door de sterk gedaalde brandstofprijzen, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De supermarkten waren binnen de detailhandel de enige uitzondering. Daar steeg de omzet met 3,3 procent vergeleken bij het tweede kwartaal in 2008. De totale omzetgroei voor winkels in voedings- en genotsmiddelen kwam uit op 2,4 procent.

Vooral de non-foodsector heeft het moeilijk. Daar lag de omzet bijna 8 procent lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Binnen deze sector kenden de winkels voor woninginrichting (-10,6 procent) en consumentenelektronica (-16,3 procent) de grootste omzetdaling. De tankstations draaiden ook een lagere omzet. Dit kwam door de lagere prijzen voor benzine.

De omzet in de maand juni was in lijn met die van het gehele tweede kwartaal. Opvallend was wel dat elektronicawinkels in die maand 21,4 procent minder omzet hadden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.