Home

Achtergrond 234 x bekeken 5 reacties

Oekraïne wil in oktober vlees naar EU exporteren

Oekraïne begint mogelijk al in oktober met het exporteren van vlees naar de Europese Unie. Inspecteurs van de EU hebben vorige maand de vleesproductie in het land onder de loep genomen.

Uit deze controles bleek dat de voormalige sovjetrepubliek op dit moment nog niet aan de Europese eisen voldoet. Het Oekraïense kwaliteits- en voedselveiligheidssysteem werd als onvoldoende beoordeeld. "Het huidige controlesysteem van de vleessector kan niet garanderen dat de producten aan de minimale EU-eisen voldoen", zo stellen de controleurs in een voorlopig rapport.

De verwachting is echter dat het mogelijk moet zijn om dit systeem voor oktober van dit jaar te verbeteren. Enkele vleesproducenten uit Oekraïne zouden toegezegd hebben dat ze hier op in willen zetten en nog dit jaar met de export willen beginnen. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) ziet de toekomstige import niet direct als een bedreiging voor de Nederlandse sector. "We schrikken nooit zo van deze berichten. Op basis van efficiency kunnen we de concurrentie met dit soort landen meestal wel aan", stelt een woordvoerder.

Oekraïne is bezig om de binnenlandse productie van varkensvlees te verhogen. Begin dit jaar werd daarvoor nog een samenwerking met het Belgische fokbedrijf Rattlerow Seghers aangegaan. De Oekraïense importen van varkens- en pluimveevlees zijn in de afgelopen maanden teruggedrongen.

Vorige maand verscherpte Oekraïne de importeisen op dierlijke producten nog. Met ingang van 23 juli zouden alleen bedrijven die door het land erkend zijn nog dierlijke producten het land in mogen importeren. Inmiddels is deze eis opgeschort tot januari 2010. Dit geeft Nederlandse bedrijven extra tijd om een inspectie te regelen. Er zijn namelijk geen Nederlandse bedrijven erkend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  martin

  Kwaliteit in orde oké, maar hoe zit 't daar met het welzijn van de dieren, de regels daar ook zo strak als in Nederland? Anders laat het vlees daar maar blijven. Nederlanders vinden dat toch zo belangrijk.

 • no-profile-image

  brabander

  Jawel mensen, het lijkt mij zoals altijd en overal in de politiek handjeklap om de gastoevoer voor, met name de nieruwe lidstaten veilig te stellen.

 • no-profile-image

  eric

  dierenwelzijn in Oekraine/Rusland... verschilt op zich weinig dan gemiddeld in de EU! Vreemd dat diegene die bang is van Oekrainse vleesimporten, meteen dierenwelzijn daarzo in twijfel trekt, niks weet te verzinnen over de duizenden levende biggen cq vleesvarkens en honderden kalfvaarzen die wekelijks levend naar oekarine/Rusland geexporteerd worden!!! Begrijp me niet verkeerd... ben gewoon een boertje, maar word niet goed van dat hypocriete gedrag, met name van personen die niet weten hoe het werkelijk zit!!

 • no-profile-image

  Brabander

  Ja mensen, er moeten door de EU nogal wat concessies worden gedaan om de doorvoer van gas de komende winter gegarandeerd te krijgen. En dat belang is belangrijker dan het belang van onze vleesproductie. Snapt U?

 • no-profile-image

  eric

  Belangerijker dan ONZE Vleesproductie??? Europese boeren hebben jaar en dag overdadig geproduceerd en zwaar gesubsideerd werd (en nog steeds) zuivel, vee en vlees naar derde landen geexporteert.. Landbouwers in derde landen hebben jarenlang onder dit Juk tegen dumpprijzen moeten produceren, nu zijn ze zover dat ze zelf kunnen en gaan exporteren... Heren... haal die splinter uit je oog... en kijk iets verder...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.