Home

Achtergrond 164 x bekeken

Nuka heeft wind in de zeilen

De nukahandel loopt vlotjes door. Er is voldoende vraag. Er komt deze week weer een paar euro bij de prijs op. Een zwartbont stierkalf van gemiddeld 48 kg noteert €4 hoger en komt uit op €123.

In vergelijking met 2008 is het contrast groot. Toen bracht een zwartbont stierkalf van gemiddeld, let wel, 45 kg slechts €55 op. Omgerekend betekent dit nog altijd een prijsverschil van bijna vijf tientjes.

De nukaprijzen kunnen stijgen, doordat blank kalfsvlees veel duurder is dan een jaar geleden. Momenteel komt blank tot een notering van €4,22 per kg. In dezelfde week een jaar eerder was dit slechts €3,67 per kg. Dit betekent een verschil van liefst €0,55. De nuchtere kalveren profiteren hiervan. Er is meer ruimte voor een prijsstijging.

De roséprijs ligt op hetzelfde niveau als in 2008. Maar de invloed van blank op de nukaprijs is veel groter dan die van rosé.
Lagere nuka-import

Maar de nukamarkt profiteert ook van een kleiner aanbod. Zowel in binnen- als buitenland is het aanbod kleiner dan vorig jaar.
In het buitenland wordt dit vooral veroorzaakt door Duitsland. Dat land exporteerde vorig jaar aanmerkelijk meer kalveren naar Nederland. En vooralsnog trekt die export dit jaar niet aan.

De nukaprijs heeft, kortom, de wind in de zeilen. Het prijsplafond lijkt bereikt, maar er kan zomaar nog iets bij de prijs op komen.

prognose:

stabiel, misschien iets duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.