Home

Achtergrond 342 x bekeken

Noorse koe: gezonde melk met ander voer

Noorse zuivel- en veevoerdeskundigen zijn erin geslaagd de vetzuursamenstelling van melk in koeien te veranderen, met kleine aanpassingen in het rantsoen voor de koeien.

Bij proeven op 43 melkveebedrijven is gebleken dat de vetzuursamenstelling van de melk verandert. Er komt minder verzadigd palmitinezuur in de melk, dat wordt vervangen door onverzadigde vetzuren. Ongeveer een kwart van alle melkvet in gewone melk bestaat uit palmitinezuur. De veronderstelling is dat onverzadigde vetzuren gezonder zijn voor de mens dan verzadigde vetzuren.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Noorse zuivelcoöperatie Tine, die 90 procent van de Noorse melk verwerkt. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universitetet for Miljø- og Biovitenskap in Ås. Resultaten van het onderzoek worden op 1 september gepresenteerd.
Een van de randvoorwaarden bij het onderzoek was dat de veranderde veevoersamenstelling niet mag leiden tot een hogere voerprijs. In het Noorse veevoer wordt veel Noors graan verwerkt, omdat dat verplicht is.

Aanpassing rantsoen

Op welke manier het rantsoen is veranderd, geven de onderzoekers nog niet prijs. De bedoeling is dat zuivelcoöperatie Tine begin volgende maand een nieuw product op de markt brengt, dat inspeelt op de wens van de consument om minder verzadigde vetzuren in de voeding op te nemen.

Verandering van vetsamenstelling door variatie in het voer is ook in Nederland toegepast. Aanpassing van het rantsoen luistert nauw, omdat het overvoeren van de koe met onverzadigde vetzuren ongewenste neveneffecten kan hebben, waardoor het vetgehalte in de melk daalt.

Ongeveer 500 leden van FrieslandCampina geven hun dieren een ander rantsoen om de vetzuurverhouding in melk te beïnvloeden. Ze laten hun dieren zo veel mogelijk vers gras vreten dat van nature veel onverzadigde vetzuren bevat. FrieslandCampina claimt dat de zuivelproducten van die melk 30 procent minder verzadigd vet bevat dan vergelijkbare zuivel.

Lees ook het weblog op boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.