Home

Achtergrond 2 reacties

Niet helder

Over iets meer dan een week moet landbouwminister Gerda Verburg de concepten van alle beheerplannen voor de Natura 2000-gebieden binnen hebben.

Op 1 september verstrijkt de deadline die Verburg de provincies heeft gesteld. De meeste verantwoordelijke gedeputeerden zeggen die deadline te zullen halen, maar vraag niet hoe.

Want geen enkele provincie kan voor alle Natura 2000-gebieden volledige dossiers aanreiken. Dat ligt niet aan de regionale bestuurders. Bij het opstellen van de plannen zijn veel partijen betrokken met doorgaans uiteenlopende belangen en dan is het moeilijk regie te voeren. De meeste provincies zijn er desalniettemin in geslaagd de gesprekken af te ronden en consensus te bereiken.

De grote boosdoener is de stikstofproblematiek. Doordat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over de omgang met de achtergronddepositie, hebben veel provincies de ammoniakparagraaf noodgedwongen open of onvolledig gelaten. De vraag is wat een beheerplan waard is zonder helderheid hierover.

Verburg ontvangt stapels post met de door haar gewenste concept-beheerplannen, maar als haar oplossing straks niet in goede aarde valt, staan alle afspraken op losse schroeven.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Tja, het wordt een lastige. Je kunt moeilijk de veehouderij aan banden leggen voor de ammoniak en stikstof, als je vervolgens moerassen en meer wegen wilt aanleggen. Oftewel; beiden brengen schade toe aan het milieu, of allebei niet. Het wordt een duivels dilemma voor de overheid (en rechtspraak). En tracé besluiten en noodwetten inzetten om als overheid zelf op deze manier de (juridische) problemen te omzeilen getuigt van spelletjes en ongelijkheid jegens de agrarische sector. Je zou toch mogen verwachten dat LTO hierover een flink aan de bel trekt.

  • no-profile-image

    Veehouder

    Wat voor mij niet helder is is wat doet lto? Wanneer gaat Siem-Jan eens aan de gang?

Of registreer je om te kunnen reageren.