Home

Achtergrond 2133 x bekeken 1 reactie

Nertsenhouderij Rutten in Dreumel mag fors uitbreiden

Nertsenhouderij Rutten in het Gelderse Dreumel mag uitbreiden van 1500 naar 5999 fokteven.

Dat heeft de Raad van State gisteren in hoger beroep bepaald. De Raad zette kritiek op de Groen Label certificering definitief opzij.

De nertsenhouderij in Dreumel kreeg van de gemeente West Maas en Waal al in 2008 een vergunning tot uitbreiding van stallen. Direct tekenden verschillende omwonenden protest aan, evenals juridisch adviesbureau Het Groene Schild. De inrichting zou teveel geluid en stank opleveren.

Laatstgenoemde bracht in dat de stallen te dicht bij de dichtstbijzijnde woning staan. De drie stallen horen op 175 meter afstand tenzij het emissie-arme Groen Label-stallen betreft. Omdat de stallen in 2004 al gecertificeerd zijn, ziet de Raad geen reden tot afwijzing.

De certificering zelf wordt door Het Groene Schild op inhoudelijke gronden afgekeurd, maar de Raad verwees naar een zaak in april waarbij hetzelfde werd ingebracht. Volgens de Raad is er geen reden steeds opnieuw de certificering te toetsen.

Volgens advocaat Johan van Groningen een belangrijke boodschap voor uitbreidende nertsenhouders. "Het is een speerpunt voor organisaties die proberen uitbreiding te voorkomen, en de Raad heeft voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat het betoog faalt."

De omwonenden vrezen dat meer nertsen worden gehouden dan de toegestane 5999. De hallen bieden ruimte aan 11.151 plaatsen, maar volgens advocaat Johan van Groningen is dit volstrekt normaal. "Iedere fokteef krijgt zo’n vijf of zes pups."

De gemeente heeft volgens de Raad wel op enige detailpunten fouten gemaakt, maar dat heeft geen invloed op de uitbreiding.

Eén reactie

  • no-profile-image

    recht zal

    Eindelijk eens rechters met verstand. Gefeliciteerd !

Of registreer je om te kunnen reageren.