Home

Achtergrond 247 x bekeken

Nederlandse graanoogst maakt grote klapper

De afgelopen week is een flinke klapper gemaakt met de graanoogst.

Coöperatie CZAV is zo goed als klaar en voor collega Agerland is met 85 tot 90 procent gecollecteerd graan ook de eindstreep in zicht. Agrifirm is over de helft. De geluiden over opbrengst en kwaliteit zijn positief.

CZAV-verkoopleider Rien Fieman is tevreden; de laatste te dorsen percelen zomer- en wintertarwe en gerst nemen nog slechts 3 tot 5 procent in beslag. ”Het ging vorige week dankzij de droogte heel hard. Er is soms gedorst onder het vochtgehalte van 15 procent, waarop we kunnen afleveren. Dat compenseren wij voor een deel. De droogte kent vooral voordelen, omdat alles mooi en snel binnenkomt en we minder droogkosten hoeven te maken.” De opbrengsten zijn volgens Fieman goed. ”We zetten de cijfers nu op een rij.”

Adrie Strikkeling, verkoopleider akkerbouw bij Agerland, geeft een vergelijkbaar beeld van goede kwaliteit en opbrengst. ”We krijgen nu al meer binnen dan vorig jaar. Grote toppers zijn er niet, het is gewoon een erg goede oogst.” De meeste geluiden wijzen op een opbrengst van 10 tot 11 ton per hectare. In veel gevallen zit het vochtgehalte rond de 15 procent. ”Maar 12 of 13 procent zijn we op de weegbrug ook zeker tegengekomen. Dat proberen we te middelen met een vochtiger partij.”

Strikkeling omschrijft de oogst van 2009 als ’kort en hevig met erg goed weer’. ”Afgelopen jaren waren we soms wel vijf tot zes weken bezig door het gekwakkel. Dit jaar zijn we snel klaar en daardoor kunnen we efficiënt werken. Dat is voor iedereen prettig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.