Home

Achtergrond

Naar de kaasboerderij (Columnwedstrijd)

Als mensen me vragen wat ik nu doe, zeg ik: "We hebben een kaasboerderij in Friesland." Dan is het even stil... "Ooh jéééh, dat is toch héél véél werk?"

Hiervoor had ik een kantoorbaan. Ik werkte van acht tot vijf. En nu van vijf tot acht, zeg ik wel eens gekscherend tegen m’n klanten. Toen hield ik iedere maand wel wat centen over. Gekgenoeg kom ik nu regelmatig tekort, maar ik heb geen moment spijt.
Ik kan mijn ideeën om product te verkopen direct omzetten in leuke activiteiten zonder daar eerst drie rapporten over te hoeven schrijven.
Daarnaast heb ik heel veel lol met en om mijn klanten. Ik hoef geen uren te verantwoorden. Gelukkig maar, want als ik dan mijn uurloon zou zien, stop ik waarschijnlijk direct! Mensen vragen wel eens: "Verdien je nog wel wat aan kaasmaken?". Nou zeg ik dan, per uur waarschijnlijk weinig, maar ik heb ook geen tijd meer om het uit te geven. Scheelt ook!

We hebben een boerderijwinkel, een mooie plek om van de ene verbazing in de andere te vallen. Niets is zo onvoorspelbaar en divers als consumenten. Komt een klant binnen, kijkt wat rond en vraagt: "Mevrouw, verkoopt u ook boerenkaas?". Een andere wilde geen biologische scharreleieren: "Ooh nee, dan hebben de kippen levende wormen genuttigd". Ja, als je echt leuke dingen wil meemaken, moet je burgers naar je bedrijf halen. Heb ik net de lokale bridgeclub uitgelegd hoe je kaas maakt vraagt een 'luxe ding': "Maar hoe maak je nu oude kaas?".

Nu hebben we sinds twee jaar ook een melkrobot. Nou als je echt wilt scoren bij de burger dan moet je ze daar naar toe slepen. Een oud boerinnetje kon haar ogen niet geloven bij het zien van een draaiende melkrobot. Ze hurkte dichtbij het apparaat en naderde steeds dichterbij. Totdat haar man een gevaar zag. Hij trok haar verschrikt terug en riep: "Kom hier joh. Straks sluit ie jou nog aan!"

Deze column is geschreven door Dory van der Gun uit Oldeberkoop

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.