Home

Achtergrond

NVM: gedwongen verkopen in glastuinbouw

Glastuinders worden door banken gedwongen hun be­drijven te verkopen.

Dat consta­teert makelaarsorganisatie NVM. De gedwongen verkopen zijn een gevolg van de slechte situatie in de glastuinbouw. "We zien dit in alle glastuin­bouwsectoren en in alle delen van Nederland, al zijn de problemen in het Westland en de gebieden rond Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs iets min­der groot”, legt makelaar Robert Duijvestijn van Santen en Gasille Makelaars uit De Lier uit.

”Door de lage opbrengstprijzen hebben glastuinders in sommige gevallen de schuld op de lopende rekening courant niet ingelopen, terwijl dat op dit moment in het jaar wel zou moeten. Daarnaast kampen sommige bedrijven met een hogere hypotheek dan de waarde van het onderpand. Dat is voor banken een reden om de fi­nanciering te stoppen”, aldus Duijvestijn. Dit laatste komt in de Zuid-Hol­landse tuinbouwgebieden vrijwel niet voor. ”Dit blijken de duurza­me tuinbouwgebieden, waar door de druk op de ruimte vanuit de steden de waarde van de tuin­bouwgrond in stand blijft.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.