Home

Achtergrond 4 reacties

NMa zit op het verkeerde spoor bij glastuinbouw

Glastuinders in Nederland krijgen geen eerlijke prijs voor producten, zegt Jan Mastwijk, Tweede Kamerlid bij het CDA. Daarom zou NMa bij de supermarkten moeten gaan kijken in plaats van bij de tuinders.

Nederlandse telers in de glastuinbouw leveren al jaren topkwaliteit. Veel kilo's per vierkante meter, met steeds lager gasverbruik en nagenoeg geproduceerd zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. We hebben in Nederland ongeveer 10.500 hectare glas. Die zijn goed voor 350.000 arbeidsplaatsen en een exportwaarde van ongeveer 16 miljard euro. Reden genoeg om de glastuinbouw voor Nederland te behouden. Maar dan moeten tuinders wel een redelijke prijs krijgen voor hun producten. Dat is al een poosje niet het geval. Het heeft er de schijn van dat supermarkten bepalen wat de teler voor zijn tomaten, komkommers of paprika’s krijgt. Tuinders krijgen regelmatig te horen: je mag wel leveren maar voor zoveel per kilo.

De NMa heeft onlangs een inval gedaan bij een aantal glastuinbouwbedrijven om te speuren naar ontoelaatbare prijsafspraken. Wat mij betreft zit de NMa op het verkeerde spoor, tenzij dit onderzoek een opstap is naar een onderzoek naar het reilen en zeilen van supermarkten. Ik heb de tuinders al eens opgeroepen gezamenlijk te zeggen: we willen minimaal zoveel per kilo hebben. Daarmee krijgt de tuinder een eerlijke prijs en blijft concurrentie tussen supermarkten mogelijk. En ik kan me niet voorstellen dat de NMa dan concludeert dat er sprake is van oneerlijke prijsafspraken.

Producten uit eigen land

Het kan geen kwaad als supermarkten en consumenten het vaderlands tuinbouwproduct wat meer gingen waarderen. Opmerkingen over protectionisme passen hier niet. We zijn in Nederland veel te recht in de leer op dit punt. Er is niks mis mee trots te zijn op producten uit eigen land en die dan ook te kopen. Ik noemde al de bijdrage van de Nederlandse tuinbouw aan de export. Wat ik heb gezegd over supermarkten in Nederland, geldt ook voor de grote in bijvoorbeeld Engeland en Duitsland. Het zou geen kwaad kunnen als Eurocommissaris Neelie Kroes de rol van de supermarkten in Europa eens onder de loep nam. Ik sluit niet uit dat agrariërs elders in Europa daar blij mee zouden zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Geachte heer Mastwijk, het door U geplubiceerde verhaal komt de realiteit zeer na, echter U zit in de tweede kamer en heeft derhalve de mogelijkheid om samen met landbouwwoordvoerder Joop Atsma deze problematiek over de dubieuze rol van de NMA aan te kaarten bij de betrokken minister. Daarbij wens ik wel dat dit niet alleen blijft bij de tuinbouw maar de landbouw in zijn geheel. Deze sector is door de beperkte houdbaarheid van haar producten een gemakkelijk slachtoffer van haar afnemers. De taak om te veranderen ligt toch bij de politiek.

 • no-profile-image

  gert

  Het zal bij Jan Mastwijk wel net zo gaan als eerder bij Annie Schreijer -Pierik ,buiten de Tweede Kamer iets hard roepen,maar in de Tweede Kamer hoor je ze er niet meer over

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Sorry foutje, gepubliceerd

 • no-profile-image

  Renske

  Precies, dit geld voor de hele sector. anders straks geen producent en geen voedsel! Zelfs hongersnood onder boer en tuinder!

Of registreer je om te kunnen reageren.