Home

Achtergrond 174 x bekeken

NMa vermoedt netwerk van prijslijsten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) richt het onderzoek in de groente- en fruitsector op het uitwisselen van prijsinformatie via prijslijsten.

Dat blijkt uit de brief die de NMa naar partijen in de groente en fruit stuurde. Weekblad Groente en Fruit publiceerde de brief vandaag die afkomstig is van auberginecollectief A8.

Dagprijs

Daaruit blijkt dat de NMa over informatie beschikt van het bestaan van dergelijke mondelinge en schriftelijke netwerken. “Deze lijsten kunnen bijvoorbeeld informatie bevatten over de dagprijs van specifieke producten onderscheiden naar land van herkomst, verpakkingsvorm en sortering”, schrijft de NMa. Ook schrijft de NMa dat verkoopmedewerkers geregeld onderling contact hebben over week- en dagprijzen.

Volgens directeur Willem Baljeu van handelskoepel Frugi Venta is het normaal dat informatie uitgewisseld wordt. “Informatie-uitwisseling op de rand van wat mag, maar handel is juist het uitwisselen van informatie. Ik kan me herinneeren dat we ons in de tijd van actieve handel eerst richtten op de prijzen van groothandelsmarkt in München.”

Gewoon

Ook een woordvoerder van handelsbedrijf Langfruit uit Venlo zegt dat het uitwisselen van prijsinformatie in de handel gewoon is. Van het bestaan van een prijslijst weet ze niets. Ook handelspartij Frankort en Koning denkt niet dat zo’n prijslijst bestaat. “Als één sector niet in staat is afspraken te maken, is het wel de groentesector. We zijn hiervoor niet benaderd en blijven er ook verre van”, zegt directeur Theo Koning. Beide bedrijven zijn niet benaderd door de NMa.

Volgens Baljeu zijn enkele leden van Frugi Venta benaderd door de NMa. Een half jaar geleden voerde de koepel een algemeen overleg met de NMa over groentesector. Baljeu denkt dat de aandacht voor het onderzoek overtrokken is. “Een paar maanden geleden is bij een aantal uien- en aardappelbedrijven ook informatie opgevraagd. Toen heb ik niemand hierover gehoord.”

Of registreer je om te kunnen reageren.