Home

Achtergrond 212 x bekeken 2 reacties

'NMa moet van binnen getipt zijn over praktijk'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet vanuit de sector zelf getipt zijn over mogelijke misstanden.

Volgens Thijs Jasperse, voorzitter van de collectieven P8, K8 en A8 duidt de informatie uit het onderzoek daarop. De NMa gaf de collectieven uitstel van de gestelde informatietermijn. Binnen de sector bestaat het vermoeden van een tipgever van binnen de sector. Naast Jasperse, zegt ook Komaso-voorzitter Geert Koppens dat de tipgever binnen de afzet gevonden moet worden. Jasperse leidt dat af uit de onderzoeksvragen. "Het is wel duidelijk dat ze behoorlijk wat informatie van binnenuit hebben. Dat komt niet van buitenaf." Koppens heeft een vermoeden, maar wil daar niet over uitwijden.

Ook uit reacties op internet valt op te maken dat telers een vermoeden hebben van een tipgever. Voor Jasperse is dat in deze situatie niet belangrijk. "Het is leuk om te kijken waar het vandaan kan komen, maar eerst hebben we de handen vol aan het beantwoorden van de NMa-vragen."

Volgens Willem Baljeu, directeur van handelskoepel Frugi Venta waren er signalen genoeg voor de NMa om ook zelf ’wakker te worden’. Zo wijst hij op berichten vorig jaar over een minimumprijs voor sla. De NMa heeft de telerscollectieven aangegeven dat ze coulant zal omgaan met de inleverdatum voor de gevraagde informatie. Volgens Jasperse is het door vakantie van sleutelfiguren moelijk om aan de termijn van 12 augustus te voldoen.

De NMa bevestigt dit niet omdat het om correspondentie gaat tussen partijen, zegt de woordvoerder. Hij bevestigt wel dat het onderzoek naar de versketen in supermarkten los staat van de invallen. Bij het onderzoek naar de opbouw van de prijzen in de supermarkten is kennisvergaring het doel. Boetes worden in zo’n onderzoek niet uitgekeerd. De woordvoerder wil niet zeggen of de inval een gevolg is van het onderzoek in de keten.

De oproep van de sector aan de NMa tot meer duidelijkheid begrijpt de NMa niet. "We hebben al relatief veel bekendgemaakt."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Ik vraag me inmiddels af of contractteelten (waarbij doorgaans de contractprijzen weinig afwijken van elkaar) wel zijn toegestaan binnen de regels van de mededinging. Ik lees in de vakbladen dat de vrije aardappelen momenteel weinig opbrengen omdat het merendeel van de teelt is gecontracteerd. Is dit geen marktverstoring c.q. machtsmisbruik van de handel?

  • no-profile-image

    Agyros

    een verklikker.. hoe verzin je het?? iedereen weet toch hoe het werkt, misschien is het Thijs J. wel zelf geweest. levert weer wat werk op. altijd leuk uurtje factuurtje Thijs. Oprollen die handel en aan de hoogste boom!!

Of registreer je om te kunnen reageren.