Home

Achtergrond 286 x bekeken 22 reacties

NMV en DDB peilen actiebereidheid onder melkveehouders

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) organiseren mogelijk nieuwe melkacties in Nederland.

Ze willen dit af laten hangen van een serie bijeenkomsten die ze de komende weken verspreid door heel Nederland houden.
NMV-voorzitter Peter ten Hoeve tekent echter aan dat er "absoluut geen klein groepje" boeren voor dergelijke melkacties moet zijn. Ze moeten breed worden gedragen, anders gaan ze niet door.

Daarom wordt niet alleen afgegaan op de uitkomst van de twaalf bijeenkomsten in het land. Ook wordt daarna nog een onafhankelijke opiniepeiling gehouden onder de boeren om het draagvlak te meten.

Zouden de acties doorgaan, dan worden die Europabreed afgestemd, want de bereidheid onder bijvoorbeeld Franse, Duitse en ook Waalse boeren is volgens NMV-bestuurder Hans Geurts behoorlijk groot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Inderdaad een goede zaak te zien dat er een belangenorganisatie bestaat voor melkveehouders.

  Actief en oplossingsgericht !!!

 • no-profile-image

  gert

  De DDB en NMV moeten eens uitleggen wat en hoe de melkprijs bij bv.DOC verbeterd kan worden,blijkbaar hebben ze veel kennis van zaken op dat gebied.

 • no-profile-image

  toekomstig boerin????

  Laten we stoppen met elkaar voor rotte vis uit te maken wel of geen lid DDB, voor of tegen DDB!!! Wat maakt het uit, we moeten met z'n allen actie ondernemen. Voor de gene die nog steeds niks van de DDB wil weten en nog steeds gelooft dat het beter wordt moet misschien eens naar de volgende nieuwsberichten kijken uit Amerika en zijn verstand laten spreken dat we in nederland tot nu toe altijd achter amerika zijn aangegaan en dat de prognose in amerika zeer slecht is. Hier in nederland willen ze er niks over laten zien op het nieuws maar in amerika wordt het wel als probleem gezien en wordt verwacht dat het zeer grote gevolgen gaat hebben voor de consument, waardoor het misschien nog wel slechter zal gaan met de melkveehouderij.
  http://abcnews.go.com/Video/playerIndex?id=8140734
  http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/31855706#31855706

  En het nieuws van nederlandse bodem in amerika mag natuurlijk ook niet ontbreken

  http://player.omroep.nl/?aflID=9870372&start=00:09:11&end=00:12:09

  http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-07-13/melk-van-nederlandse-bodem-hoe-lang-nog

  Dit is wat ons te wachten staat als straks iedereen zoveel mag melken als die wil en kan, lege stallen. Alles waar jullie voorouders generatie's lang voor gewerkt en gevochten hebben om in de familie te houden gaat naar de knoppen. Dus ik vraag het aan iedereen: laten we stoppen met ruzie maken en samen 1 standpunt te vormen tegen dit wanbeleid waardoor veel boeren zullen vallen. Nee dit hoeft niet persee onder de vlag van de ddb maar ook als individueel, verenigt u en dan staan we sterk voor een beter toekomst.

 • no-profile-image

  verbaasd

  Hebben de DDB-ers en Nvm-ers nog zoveel vermogen dat bank het toelaat dat ze geen melk leveren, ze horen kennelijk bij de derde van de boeren die nog steeds hun aflossingsverplichtingen kunnen blijven voldoen

 • no-profile-image

  Willem

  Al eens gerekend ?
  1 week geen melk leveren bij 0.22€/L en 500.000 L quotum kost ruim 2000€. Als de prijs naar 0.30€/L stijgt (wat nog steeds te laag is !) hoef je maar iets meer dan 25000 L melk te leveren om het verlies goed te maken (minder dan 3 weken ...). In Frankrijk is een grote actiebereidheid. Een paar weken geleden zijn er meerdere bijeenkomsten geweest met telkens meer dan 1500 veehouders die in grote meerderheid bereid waren tot een tijdelijke leveringsstop. Hierbij zijn ook vele leden van de FNSEA (de franse LTO) die het niet eens zijn met hun leiders (vaak ook bestuursleden van melkfabrieken ...)

 • no-profile-image

  veehouder

  Geweldig, peilen wat er onder de boeren leeft. De lto gaat ook richting achterban maar deelt vervolgens mee wat het beste voor de boeren is. De nmv en ddb kennende, gaan ze eerst de leden informeren hoe de zaak er bij alle partijen voorstaan die mee moeten helpen de melkprijs op een aanvaarbaar niveau te brengen.

 • no-profile-image

  ejb

  als de opinipeiling net zo suggestief is als de vorige keer dan wordt het lachen want dan zullen ze van de hoge bomen schreeuwen hoe goed de acties wel niet zijn voor de DDB en de deelname is nog geen 3% en dit alles gaat over de ruggen van de boer

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  En lto zit vast nog in crisisoverleg hoe ze nu weer kunnen laten afweten.

 • no-profile-image

  Berend

  Van jou hadden we deze reactie wel verwacht ejb. Wie had het pas geleden nog over voorspelbare reacties op het prikbord?

 • no-profile-image

  Sjorske

  Ik kan de DDB/NMV al wel vertellen dat de actiebereidheid na de waardeloze acties van voorjaar 2008 en het debacle rond de extra vergaderingen aangaande DOC bijzonder laag zal zijn.

  Maar als ze hun leden toch raadplegen; er staat nog een claim van RFF open, daar kunnen ze t beter eens over gaan hebben hoe ze dat denken te gaan betalen...

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Naar mijn idee is er geen enkele sector die zo verdeeld is als de melkveehouderij iedereen heeft zijn eigen belangen

 • no-profile-image

  Wim

  Aan al deze reacties te horen merk je al hoe tevreden de LTO boeren zijn . Ik ben lid van de lto en ook lid van de nmv . Van mij mag er weleens wat aan de melkprijs gedaan worden als je ziet wat de melk in de winkel kost . Lto ook eens wat meer aktie????

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Succes! De hoogste tijd om een breed gedragen reactie op dit Europese en Nederlandse wanbeleid te geven.
  Jammer van die zure reacties. Oud zeer uit het verleden is blijkbaar belangrijker dan een goede en eerlijke boterham in de toekomst.

 • no-profile-image

  veehouder

  Echte melkveehouders zijn alleen thuis bezig met hard werken, en melken domweg door. als het in de hele wereld spaak loopt, moet je protesteren en de vinger op de zere plek leggen en goede oplossingen bedenken dat is pas ondernemen. Dat doet de EMB, DDB en NMV

 • no-profile-image

  Lizzie

  Neem de olieboeren : Te weinig afzet ? kraantje dicht . Goede afzet ? kraantje iets los , om toch een hoge prijs te behouden .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  He He

 • no-profile-image

  Vee

  De DDb en VMV weten altijd wat andere fout doen en hebben altijd comentaar op de LTO, Maar als ze echt actie willen stel ik voor dat de zelf maar de melk gaan verwerken en dan kunnen ze hun leveranciers uitbetalen zoals ze het volgens hun hoort, dan zullen vast de ander melkverwerkers hun voorbeeld volgen. Nu maar eens kijken of de DDB dat lef heeft, ik denk van niet

 • no-profile-image

  Berend

  U ontvangt zeker nog steeds een goede melkprijs veehouder, omdat U niet tot actie bereid bent.
  Laat een ding duidelijk zijn, de maatregelen die LTO voorstelt om de melkprijs omhoog te krijgen, zetten geen zoden aan de dijk. Ik weet niet of een
  melkleveringsstop in Nederland effect heeft, omdat de actiebereidheid onder
  Nederlandse veehouders belabberd is.
  Duitse en Franse veehouders zullen de kolen uit het vuur moeten halen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ook de DDB zal nog ervaren dat protesteren geen zin heeft.
  Het is niet meer dan bezigheidstherapie. voor wat onnozele melkveehouders.
  Het geeft natuurlijk veel publiciteit, TV en alle andere media duiken daarop.
  Stakingen dat is hot nieuws. Maar meer is het niet.
  De melkprijs is in de gehele wereld nu te laag.
  In de meeste landen wordt minder gemolken behalve in dit land.
  Echte ondernemers gaan niet de straat op, die zijn op het bedrijf aktief en hebben geloof in eigen kunnen.

 • no-profile-image

  jonge

  Acties, Acties, Acties......was vorig jaar ook zo.... veel collega's wouden de melk laten weglopen...maar zodra de RMO kwam leverde iedereen netjes ondanks de grote bek van de DDB leden...een maar wachten totdat er een gek was die niet ging leveren en daar dan vervolgens stoer bij gaan staan....maar achter de rug om zelf wel leveren.....Heeft Sieta vorig jaar eigenlijk zelf wel de melk laten lopen.....de regiobestuurders van DDB hiero dat is dus rond Ziewent....niet dus....dus slecht voorbeeld doet slecht volgen!

 • no-profile-image

  veeteelt

  europa goed voor 150 miljard kilo melk 12 miljard gaat voor export voorstel 10% minder melken aanbod in europa wordt minder en de prijs gaat omhoog

 • no-profile-image

  henk

  Waar blijft die 15000 euro ??

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.