Home

Achtergrond

Monteur maakt ladewagen klaar voor de verkoop

Jelmer Stilma van mechanisatiebedrijf Th. de Jong uit het Friese Haskerhorne repareert een ladewagen die voor de verkoop is bestemd.

Stilma slijpt de messen, vervangt de breekpennen en doet verder alles wat bij een reguliere onderhoudsbeurt hoort.De vakantieperiode is voorbij en er moet weer gemaaid worden, dus het wordt weer drukken voor het mechanisatiebedrijf, vertelt directeur Teake de Jong. "Zo gauw ze het land weer opgaan, hebben wij genoeg werk. Op dit moment is het behoorlijk druk. De meeste boeren brengen hun machines bij ons voor onderhoud en reparatie, in noodgevallen gaan wij ook wel naar de boer. Daarnaast knappen we landbouwmachines op voor de verkoop." Foto Alex de Haan

André Tjarbringa, medewerker van Rietema gewasbescherming in het Noord-Groningse Vierhuizen, dorst een 12 hectare groot perceel spinaziezaad. Het gaat hierbij alleen om de hybride lijn, de kruising. De mannetjes, die alleen goed zijn voor de bestuiving en niet voor voeding, zijn al eerder deze week gemaaid. "De opbrengst is met 1.500 kilo per hectare prima", zegt Jack Tromp van Seminis Vegetable Seeds, waarvoor het zaad is geteeld. "Goed weer in de oogstperiode is belangrijk voor dit soort gewassen." Foto Jan Bouwman

Het was vanmiddag een gezellige drukte in de 2 maal 14-stands melkstal van de maatschap Ruesink-Harbers. Daarbuiten overigens ook. Marcel Harbers was prima te spreken over de aanloop. Ondanks de moeilijke omstandigheden was de open dag in de nieuwe stal een vrolijk, ontspannend moment. De stal biedt ruimte aan 205 koeien. Hij is wel op de groei gebouwd. Er lopen nu 125 koeien in plus jongvee. Gezien de huidige melkprijzen staat verdere groei even op een laag pitje. Foto Ruben Meijerink

De graanoogst zorgt voor topdrukte bij transportbedrijf Zwama in het West-Groningse Grijpskerk. Graan wordt met kiepers geleverd. Jakob Zwama, eigenaar van het bedrijf, laadt de vrachtwagens met een shovel. "Wij zorgen ervoor dat het bij de pakhuizen komt." Zwama vervoert sinds drie jaar graan en dat bevalt zeer goed. "De graanogst is een leuke, dynamische periode met enthousiaste boeren." Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.