Home

Achtergrond 477 x bekeken 2 reacties

Monsterboete voor fusarium in bloem

Geen goedkope baktarwe, maar een miljoenenboete. Een grote Hongaarse bloemmolen kreeg €19 miljoen boete omdat deze bloem leverde dat was vervuild met de fusariumschimmel.

Dit jaar had de meeste tarwe in Hongarije een hoog eiwitgehalte. Vele boeren huppelden blij rond. Ze ’droomden’ dat ze baktarwe hadden geoogst.

De meeste bloemmolens gooiden door het grote aanbod de prijs omlaag. Ze controleerden het eiwit en lieten de tarwe voor een zacht prijsje aanleveren. En klaar.

De meesten vergaten om de tarwe op fusarium te controleren. Totdat bloem die al in de winkelschappen lag besmet bleek te zijn met fusarium. De betreffende Hongaarse bloemmolen kreeg een monsterboete van €19 miljoen.

Dat opende plotseling de ogen van veel eigenaars van bloemmolens. Het leidde er uiteindelijk toe dat afnemers de tarwe aangekocht voor €111 per ton, uit de silo’s van de betreffende Hongaarse bloemmolen kon halen voor €67 per ton omdat de tarwe besmet was met de fusariumschimmel.

En krijg dat graan dan nog maar eens in je varkensvoer! Je kunt dan peperdure behandelingen gaan uitvoeren. Maar los daarvan blijft het kommer en kwel bij de gezondheid van de varkens die van die tarwe hebben gegeten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick fusarium is hier de laatste twee jaar ook een groot probleem zeker de grootste helft van de baktarwerassen ging uiteindelijk toch voor veevoer als het onder de5% zat anders is het terug mee naar huis nemen en er is zo veel afgekeurde baktarwe dat sommige handelaren nog met de helft van vorig in de opslag zitten voor baktarwe moet het hier in ontario onder de 1 1/2 %en in quebec onder de 2% zitten .Bij de biologische tarwe ligt het hoger en zouden ze er met schonen op schuttafel (gravety table)voor een groot gedeelte uitkomen Door het veranderende klimaat zijn nu hier ook de zaadkwekers serieus begonnen om meer resistente rassen te kweken

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Ed ,

  Daar zeg je zoal wat . Over hoogte in % alhier spreek ik als ik monsters zal zien van bekende stocks , 2 monsters zijn momenteel bij een labo van een Belgische bloemmolen geplaatst.
  De boosdoener 10 jaar geleden was dat fusarium overleefde vooral in de plantenresten van mais je weet wel die hopen die half ondergeploegd werden .
  De vorst in de winter dode de schimmel niet altijd.
  Op vandaag is de boosdoener het feit dat haast iedere boer zaaigoedteler is geworden .
  5 tot 6 maal de marktwaarde van gwoon graan is big bussines.
  De keuring voor 1ste kw. loopt wel behoorlijk voor 2de en 3de is dat een zootje geworden en om reden bij vele graanboeren geen geld meer is voor 1ste kw. gaat het alsmaar bergaf met de zaaigoedkwaliteit nu op die kwaliteit fusarium ook zijn intrede doet is het totaal bergaf.Want wie fusarium zaait zal het ook oogsten ... .
  Maar Ed als niet tarweboer zal het mij een zorg wezen , heb er andere ,ten eerste zijn we al 2 weken met man en macht bezig aan het instaleren van de sorteer en stockeerlijn.
  Vorige week kelder gemaakt van 80 kub groot voor de stortput.Volgende week woensdag zijn alle banden hier.
  Rooien start eind volgende week.
  ten tweede De economie van dit land zal na de zomerrecesie een ongeziene duikvlucht nemen (kassa van econmische zaken(,,btw en belastingen") is compleet leeg)en waar ze rondom november zal staan durft niemand te voorspellen.

  gr.

Of registreer je om te kunnen reageren.