Home

Achtergrond

Mogelijk nieuw project wegen varkens

Er komt mogelijk een nieuw project voor het bepalen van het optimale aflevergewicht van vleesvarkens.

Een eerder goedgekeurd project van de Animal Sciences Group (ASG) van de Wageningen Universiteit over dit onderwerp is deze zomer stilgezet. Het particuliere adviesbureau ProQopt in Bilthoven wil het project uitvoeren. Dat bleek gisteren op de vergadering van de Commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is voor het uitvoeren van het weegproject door ProQopt. "Het bepalen van het optimale aflevergewicht van vleesvarkens wordt steeds moeilijker door de strenge eisen van de varkensslachterijen. Vleesvarkens moeten aan strenge normen voldoen om binnen de varkensvleesconcepten van de slachterijen te vallen. Vallen ze daarbuiten dan leveren ze veel minder geld op. Het is voor de vleesvarkenshouder dus financieel gezien dus steeds belangrijker om het optimale aflevermoment van zijn dieren te weten", legt bestuurslid Jacco Geurts van de NVV uit.

De LTO-vakgroep Varkenshouderij is wat terughoudender ten aanzien van de goedkeuring van het project van ProQopt, omdat het doel daarvan nog onvoldoende naar voren komt. Adviseur Harry Logtenberg van ProQopt geeft op 22 september van dit jaar een toelichting over het projectvoorstel in de vergadering van de stuurgroep 1.000 gram groei, waar het oorspronkelijke ASG-projectvoorstel onderdeel van uitmaakte. De Commissie Varkenshouderij wacht eerst af wat de bevindingen van deze presentatie zijn en neemt dan vervolgens in haar vergadering in november van dit jaar een besluit over het projectvoorstel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.