Home

Achtergrond 5 reacties

'Minimumprijs bestaat niet op vrije markt'

Op de vrije inkoopmarkt voor groente bestaat niet zoiets als in een minimumprijs of prijsafspraken.

Dat zegt Jaap Bastmeijer, directeur van winkelketen Nettorama. Om te profiteren van prijschommelingen, koopt de keten juist op deze markt in. Nettorama is de enige winkelketen die vrij over de invallen van de Nederlandse Mededingingsautoriteiten bij groentepartijen wil praten. Uit een rondgang blijkt dat zowel C1000, Super de Boer als Albert Heijn geen commentaar te geven op wat de inval betekent voor de commerciële verhouding met leveranciers.

Super de Boer heeft The Greenery als hofleverancier. Over gesprekken met de leverancier naar aanleiding van de inval zegt Super de Boer pas na het besluit van de NMa te willen reageren. Albert Heijn verwijst naar koepel CBL, die eerder verrast reageerde op het onderzoek.

Bastmeijer denkt dat het onderzoek niets oplevert. De groentemarkt is niet geconcentreerd. Bij zo’n versnippering past ook geen prijsafspraken, denkt hij. "We houden van open concurrentie. Dat is nu duidelijk het geval bij de groente en fruitsector."

Nettorama koopt in via een grossier. Dat bedrijf is niet bezocht door de NMa. De partijen koopt de keten voornamelijk op de vrije markt. "Met contracten zit je bijna altijd fout. We werken bijna niet met contracten. Als je met de markt mee gaat, valt er altijd wat te vinden. Je loopt als inkoper geen risico." Nettorama haalt een relatieve hoge omzet op agf. "Aan groente en fruit verdienen we ook, aan melk bijvoorbeeld helemaal niets meer."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Zijn cooperatie in deze tijd eigenlijk nog wel geoorloofd?

 • no-profile-image

  gert

  Waarom is er dan wel een minimumloon en CAO ?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Inderdaad het staat er goed: Je loopt als inkoper geen risico!

 • no-profile-image

  piet

  gewoon niet leveren onder de kostprijs doet buiten de boeren geen hond in de wereld
  voor wat hoort wat

 • no-profile-image

  Leen

  Misschien zijn de loonafspraken iets voor de NMA? Of is dat wel geoorloofd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.