Home

Achtergrond

Minder toezicht op gemeenten en provincies

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) snoeit in het toezicht op provincies en gemeenten.

De bewindsvrouw schrapt tientallen toezichtsregels. Daarvoor in de plaats komen twee nieuwe, sterke bevoegdheden waarmee lagere overheden kunnen worden gecorrigeerd. Dat staat in een wetsvoorstel dat Ter Horst maandag voor advies heeft toegestuurd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de koepelorganisatie van provincies, het IPO. Het voorstel komt voort uit het uitgangspunt van dit kabinet dat gemeenten en provincies meer vertrouwen verdienen. Ter Horst gaat er vanuit dat lagere overheden zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Gebeurt dat niet, dan kunnen besluiten van provincies en gemeenten straks worden vernietigd. Daarnaast kan een provincie straks in plaats van een gemeente een beslissing nemen. Op die manier kan worden ingegrepen bij een lagere overheid die haar taak verwaarloost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.