Home

Achtergrond 153 x bekeken

Minder toezicht op gemeenten en provincies

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) snoeit in het toezicht op provincies en gemeenten.

De bewindsvrouw schrapt tientallen toezichtsregels. Daarvoor in de plaats komen twee sterke bevoegdheden waarmee lagere overheden kunnen worden gecorrigeerd.

Dat staat in een wetsvoorstel dat Ter Horst maandag voor advies heeft toegestuurd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de koepelorganisatie van provincies, het IPO. Het voorstel komt voort uit het uitgangspunt van dit kabinet dat gemeenten en provincies meer vertrouwen verdienen.

Ter Horst gaat er vanuit dat lagere overheden zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Gebeurt dat niet, dan kunnen besluiten van provincies en gemeenten worden vernietigd door een hogere overheid. Daarnaast kan bijvoorbeeld een provincie in plaats van een gemeente een beslissing nemen. Op die manier kan worden ingegrepen bij een lagere overheid die haar taak verwaarloost.

De VNG is blij dat het kabinet inefficiënte toezichtsregels schrapt, aldus een woordvoerster. De koepelorganisatie van gemeenten is niet bang voor de twee stevige bevoegdheden die hogere overheden krijgen, omdat die in principe alleen worden gebruikt als een gemeente aantoonbaar in gebreke blijft.

Het IPO komt eind volgende maand met een reactie op het voorstel van Ter Horst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.