Home

Achtergrond 363 x bekeken 2 reacties

Minder boeren vertrekken naar het buitenland

In de eerste helft van 2009 zijn minder boeren geëmigreerd dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Maar de interesse voor emigratie is nog altijd aanwezig. Dat stellen emigratiebureaus voor agrariërs.

De bureaus reageren op emigratiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte. Volgens het CBS emigreerden in de eerste helft van 2008 17.100 autochtone Nederlanders. In dezelfde periode in 2009 waren dat er bijna 13.000. Welk aandeel boeren in deze emigratiecijfers hebben, meldt het CBS niet.

Frits Bennink, directeur van emigratiebureau Interfarms, stelt dat de interesse van boeren om in het buitenland aan de slag te gaan niet afneemt. "De waarde van de euro ten opzichte van andere munteenheden maakt dat emigratie naar bijvoorbeeld Canada of de VS relatief goedkoop blijft."

Wim Jacobs van AgriTeam stelt dat emigratie naar de VS weliswaar goedkoop is, maar ook daar voor melkveehouders weinig te verdienen valt. Geen bank wil het daarom financieren. De markt is daardoor bijzonder rustig.

Bovendien raken boeren in Nederland vaak hun boerderijen niet kwijt. Bennink: "In april en mei zien we normaliter veel overnames, maar alles vertraagd. Daardoor kunnen sommigen niet direct weg al willen ze nog zo graag."

Als bestemming wint Denemarken aan populariteit bij boeren. De grondprijs, van oudsher de belangrijkste hobbel, is hier door de recessie met een derde gedaald.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    freek

    als varkens in nood en al dat soort bewegingen nou eens met de pet rond gingen en al die boeren uitkocht. Zouden ze die boerderijen lekker kraken/anti-kraak, kunnen hun die stad van vreten voorzien

  • no-profile-image

    boertje

    GEK HE ALS JE 40 % eigen vermogen minimaal moet hebben om een berdrijf te kopen HOE KRIJG JE DAN JE BERDRIJF VERKOCHT OM TE KUNNEN EMIGEREREN Bestaand bedrijf minimaal 30% hoeveel zijn erdat nog met varkens heeel veel ???????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.