Home

Achtergrond 3 reacties

Minder bijen, minder ijssmaken

Bijensterfte betekent niet alleen schade voor de natuur, er zouden ook niet meer zo veel lekkere ijsjes zijn als bijen uitsterven.

Dat stellen wetenschappers vandaag in een oproep om een petitie tegen de bijensterfte te tekenen.

IJsproducenten gebruiken fruit en noten om hun ijsproduct smaak te geven. Sommige ijsfabrikanten gebruiken alleen maar natuurlijke producten, bij anderen bestaat de ijssmaak voor minstens de helft uit gemalen fruit of noten, aldus de wetenschappers van de universiteiten van Utrecht en Wageningen en imker Peter Slootweg. Als de bijen verdwijnen, zijn de meeste ijssmaken niet meer te maken.

Een aantal grote ijsproducenten als Häagen-Dazs en Ben & Jerry's ondertekenden om die reden al petities om de bijenvolken te redden. Zij pleiten voor een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen en hulp voor de vergrijzende imkerij. Petities zijn te vinden op stopdebijensterfte.nl.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vind dit een goed artikel van ANP. Niet aleen om het probleem van de bijen te signaleren. Maar het artikel laat veel meer dingen zien, en geeft ook veel belangrijke informatie die geld voor alle sectoren. Welke parijen spreken in het artikel, het zijn wetenschappers, het zijn bedrijven als producenten, hier van ijs dan, maar ook de consumenten en andere sectoren spreken hier eigenlijk ook. Deze bedrijven hebben een product wat grof gezegd uit meerdere sectoren komt, zeg maar melk voor de ijs en vruchten en noten uit een mooie sector, mooi als het biologisch is vind ik, maar het punt is, bijna alle dingen zijn in principe ook sector overschrijdend, ik bedoel een impact op 1 sector zal impact hebben op meerdere sectoren en bedrijven en consumenten. Er is dus wel degelijk een gezamelijk belang en dus een erg noodzakelijk belang van een transparante voedselketen, dus zonder alleen sector te denken. Veel sectors belangenbehartigers gaan hierin de mist in. Zij kijken naar omzet en groei, en hebben een filosofie van hoe meer mijn sector bedrijven kunnen groeien en meer omzet kunnen draaien, hoe beter behartiger ik de belangen van mijn achterban. Wat dus pertinent niet waar is, maar wel vaak, en bijna altijd in de vlees en pelsdier sector, wordt aangenomen als prioriteit. Belangrijker zal worden te gaan kijken naar andere sectoren en dan pas kijken naar je eigen sector en dat steeds heen en weer. Wat zal groei doen voor de marges, wat is de vraag in de markt, waar komen mijn grondstoffen vandaan. De melk en vlees sector is gebaseerd op totale onkunde van politiek en belangenbehartigers. De filosofie van schaalvergroting, en altijd omzet/stuks groei is nog steeds de handleiding anno 2009. eigenlijk vreemd je zou anno 1410 verwachten, maar nee. Quotum verruiming bij melk klinkt leuk, maar als er geen vraag is, wat maakt het uit oof je veruimt of niet, waar zijn de marges is veel belangrijker, wat heeft massale schaal vergroting voor impact op mijn sector, het land , het continent, wat is de impact op het leefgebied op het platteland, wat zijn sociale en gezondheids gevolgen zijn sector overschrijnende dingen waar te weinig rekening mee gehouden wordt. Een sector die alleen aan zijn eigen sector denkt is ongelovelijk simplistisch. Het gevolg is vaak dat wetten de grensen bepalen, van willen, denken doen en in vlees sector vooral eisen en claimen met steun dan van lobbiesten en polonaise lopers uit de politieke partijen die hypocriete visies achterna lopen uit eigenbelang voor het lobby werk voor bedrijven en mensen die alleen aan hun eigen sector en
  bedrijfresultaat werken , terwijl grensoverschrijdende sector denken juist minder wetten en regels nodig heeft, ook dat politieke personen meer hun cristelijke grondslag kunnen uitvoeren (CDA) en VVD inziet dat vrije markt politiek niet anders is als het recht van de sterkste of diegene met de grootste mond heeft altijd gelijk, wat hetzelfde is als 1 sector denken, wat de VVD dus altijd doet, moge nog een dag aanbreken dat inzicht neerdale bij de VVD, ipv ongehoord en illegaal, misschien legaal omdat men zelf een wet gemaakt heeft uit eigenbelang, verschuilt achter wat eigenlijk een eigen of persoonlijk belang is. Dus erg goed artikel wat veel uit geleerd kan worden, waar veel inzicht in besloten licht, en erg veel wijsheid uit geboren kan worden wat weer veel creativiteit opleverd. En dat is toch best mooi!

 • no-profile-image

  be

  het gif waar vroeger mee gespoten werd, was een keer per jaar voldoende.
  nu zijn ze beter voor milieu???
  ze zijn minder sterk?
  maar vandaag de dag, wordt er 3 keer per week gespoten.
  ik leef tussen de prij boeren en asperges. en te denken aan kersen teeld.
  er hangt overel een spuitlucht. waar je ook fietst

 • no-profile-image

  ikke

  Is dit niet wat ver gezocht? er moet nogal wat gebeuren voordat er helemaal geen fruit meer is. wel erg opgeklopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.