Home

Achtergrond 268 x bekeken 4 reacties

'Meststoffenwet overbodig'

Nederland kan zonder Meststoffenwet. De regels voor de beheersing van de mestproductie kunnen heel goed worden ondergebracht in de milieuwetten van het ministerie van Vrom.

Dat zegt Joost de Rooij van advocatenkantoor Linssen in Tilburg. Jurist De Rooij promoveert over twee weken aan de Rijksuniversiteit Groningen op de vraag of het mogelijk en wenselijk is om de Meststoffenwet onder te brengen in de Wet Milieubeheer.

Beoordeling vergunningen

Groot voordeel van het verhuizen van de Meststoffenwet naar de Wet Milieubeheer is dat geen conflicten meer ontstaan tussen twee wetten. Beoordeling van mestproductievergunningen kan in één gang met de beoordeling van andere voor de veehouderij benodigde milieuvergunningen. "Voor de veehouder is het dan meteen duidelijk: hij mag zoveel dieren houden als in de milieuvergunning staat", zegt De Rooij.

De Rooij vindt het goed om tot samenhangender wetgeving te komen door de wetten in elkaar te schuiven. De gebruiksnormen voor mestaanwending zijn echter moeilijk in de wet onder te brengen, omdat de Wet Milieubeheer niet gaat over grond, maar over inrichtingen.

De Rooij bepleit de gebruiksnormen in een aparte regel onder de Wet Milieubeheer te hangen. Volgens hem zijn daarvoor geen grote aanpassingen nodig in de bestaande regels. Om het uitbreidingsverbod gestalte te geven is wel aanpassing van de Wet Milieubeheer nodig. Het huidige systeem van dierrechten kan worden vervangen door een optelsom van alle vergunningen binnen de Wet Milieubeheer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aan minister Verburg

  Ik beweer al jaren dat we geen mestoverschot hebben, maar een logestiek probleem.
  Gewoon twee tabellen (bouwland, grasland) met mestcodes, grondsoorten en kuub's. Gebasserd op 175 kg N, en we zijn er. Forfartaire mestnormen/diernormen, geen bemonstering, geen geklooi en gereken.
  Gewoon x kuub van mestcode y op grasland (zandgrond) >>> alle problemen opgelost.

 • no-profile-image

  boer met de pet

  ik denk maar zo"leugenaars cijferen,maar cijfers liegen niet".

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Wat een slecht artikel, van een ondeskundige redacteur. Hierdoor worden weer veel mensen op een slechte wijze geinformeerd. FOEI

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  schrijver pleit voor grondgebonden inrichtingen.. slecht nieuws voor sectoren als de varkenshouderij die reststromen uit de voedingsindustrie omzetten in kwalitietsproducten. Door deze wetgeving worden zij verplicht grondstoffen te gebruiken van dure landbouwgronden om hun eigen dieren te voeden.. De weg die wij momenteel in nederland inslaan is een betere! afvalverwerken (reststromen) en mest en varkens exporteren of mest vergisten, en energie en concentraten leveren. Onze varkens gaan een belangrijke positie innemen in de samenleving zonder gekoppeld te zijn aan grond. Dit zou ik graag zou houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.